SKUPO ULEPŠAVANJE

Aktuelni facijalni tzv. vampirski tretman“, koga promovišu mnoge zvezde, odvija se tako što se iz pacijenta uzima određena doza krvi. Iz te krvi izvlače se plazma i trombociti, koji se onda ubrizgavaju u kožu lica.

 

„Vampirskim“ tretmanima (engl. „vampire facial“) popularnost je porasla nakon što je Kim Kardašian 2013. godine objavila na svom Instagram profilu da je upravo bila na jednom takvom, navodi australijski portal News.

vampirski tretman

Kozmetičari kažu da je krv bogata trombocitima pogodna za „peglanje“ bora zbog visokog udela proteina. Tvrde i da ima visok nivo kolagena koji pomaže da koža bude čvrsta, čime dobija mladalački izgled.

Tretman se razvija tako što se iz pacijenta uzima određena doza krvi. Ta krv se stavlja u centrifugalnu mašinu koja izvlači krvnu plazmu i trombocite, koji se zatim injekcijom stavljaju u kožu lica.

Međutim, kozmetički zahvat u „luksuznom spa centru“ u Albukerkiju, za dvoje klijenata je imao strašne posledice.

Dve žene su tokom tretmana zaražene HIV-om, a zvaničnici u Novom Meksiku kažu da „postoji mogućnost da su se zarazile putem igli koje su korišćene dok im je rađen vampirski tretman“.

One su zaražene u periodu od maja do septembra prošle godine, zbog čega postoji opravdani strah da one nisu jedine zaražene ovim potencijalno smrtonosnim virusom, koji se prenosi dodirom sa zaraženom krvlju.

Kejti Kankel, portparolka Zdravstvene službe Novog Meksika, kaže da je ova klinika pod istragom.

– Više od sto pacijenata je već testirano. Naša služba čini sve da obezbedi testiranje i savetovanja za pojedince koji su prošli ovakva tretman u klinici. Testiranje je važno za sve, jer postoje efektivni tretmani za lečenje HIV-a i mnogih infekcija – prenosi News.

Spa centar je prošlog septembra zatvoren zbog zabrinutosti u vezi sa načinom na koji se održavaju igle, ali i zbog toga što nije bilo poznato da li uopšte imaju licencu za „vampirsku“ proceduru.