NOVI BIZNIS BILA GEJTSA

Do sada je bio poznat po kompjuterskom softveru, ali uskoro Majkrosoft pravi viski i to ne bilo kakav, već uz pomoć onoga gde je već jedan od neprikosnovenih lidera u svetu.

 

Veštačka inteligencija je sposobna da uradi mnoge stvari. Može da obavlja složene zadatke, pobedi ljude u nekoj igri, a sada čak može da napravi i alkoholno piće! majkrosoft pravi viski

majkrosoft pravi viski

Mackmyra Whisky destilerija sa sedištem u Švedskoj udružila se sa finskom tehnološkom kompanijom Fourkind i svetskim kompjuterskim gigantom Microsoft kako bi kreirala prvi viski na svetu razvijen uz pomoć veštačke inteligencije.

Majstori destileri su umetnici sami po sebi. Godinama neprestano eksperimentišu, degustiraju i prilagođavaju svaki proces izrade viskija kako bi izvukli najbolje moguće ukuse. To je ono što veštačka inteligencija pokušava da uradi ovde.

Viski stari najmanje tri godine u drvenim bačvama kako bi razvio intenzivnu aromu, ukus i boju koju smo navikli da vidimo. To je minimum, a zapravo viski treba da stari mnogo duže od toga. Nakon faze sazrevanja, majstor destiler može da napravi bezbroj permutacija viskija. Ljudi su uvek birali različite mešavine sastojaka i buradi kako bi napravili beskonačne kombinacije ukusa.

Ovaj posao je sada predat u ruke veštačkoj inteligenciji. Modele mašinskog učenja destilerije pokreće Microsoft Azure cloud platforma i kognitivne usluge. Njima se dodaju postojeći recepti kompanije Mackmyra, podaci o prodaji i preferencije korisnika. Veštačka inteligencija koristi ove podatke da bi proizvela više od 70 miliona recepata za koje predviđa da će biti popularan i najkvalitetniji na osnovu tipova bačvi u skladištu.

„Dok je recept za viski kreiran od strane veštačke inteligencije, još uvek imamo koristi od stručnosti i znanja ljudi, posebno ljudskih čula, koja se nikada ne mogu zameniti nekim programom. Verujemo da je viski generisan pomoću veštačke inteligencije, ali je ljudski uređen. Na kraju, odluku donosi čovek“, rekla je Angela D’Orazio, Master Blender u Mackmyra kompaniji.

Ako ste znatiželjni, Mackmyra generisani viski će biti dostupan već od jeseni ove godine.

Izvor: PCpress.rs