MASONSKI PEČATI

Teorije zavere oduvek su utkane u ljudsku potrebu da priča. Čovek voli da smišlja priče, ali iza svih tih maštarija, ponekad se krije i ozbiljna istina da postoje tajne o kojima ne znamo mnogo.

 

Uzmemo li u obzir da je Beograd grad u kom su odvajkada češljale razne civilizacije, nimalo ne čudi to što se arhitektura prilagođavala društvenim talozima određenog doba.

masonski

Veoma se često govori, sa velom tajne, ali bez preke potrebe za tajnom, o tome da je Beograd jedan od gradova u kojima su organizacije poput masonerije ostavile brojne tragove na fasadama, kako bi se raspoznavali, ali i kako bi o svom značaju u nekim epohama imali svedočanstvo.

Mnogi ljudi danas žive u stanovima u Beogradu za koje ne znaju predistoriju. Oni su deo zgrada sa brojnim masonskim ukrasima ove organizacije. Ukoliko dolazite sa strane u Beograd, možete naći smeštaj u ovom gradu, odsesti u stanu na dan i smestiti se u nekom jezgru ovakve arhitekture, a potom započeti istraživanje masonskih zdanja i masonskih arhitekturnih projekata.

Čak i ukoliko niste ljubitelj ovih teorija, ovakve vrste istorije ili umetnosti generalno, ne možete ostati imuni na simbole ispisane slobodnozidarskim, tj. masonskim inspiracijama.

Vlada Srbije

Jedan od simbola masonerije jeste lučonoša. Simbol žene koja nosi baklju u ruci sigurno je najpoznatiji simbol koji je toliko puta prepričavan u knjigama koje se bave ovakvim tematikama.

Na ličnim kartama nalazi se upravo simbol ove žene, a takvo obeležje napravili su francuski masoni u Njujorku. Zanimljivo je da je tokom prvih godina dvadesetog veka francuska loža poprilično uticala na kulturu u Srbiji. Stoga se kao logična posledica nameće i ovakav simbol na Vladi u Beogradu.

Širom grada

Prolazeći pored mnogih zgrada u Beogradu koje kriju poruke i obeležja, malo se ko zapita šta to suštinski znači. Hodajući kroz Knez Mihajlovu, može se dogoditi da naletite na piramidu koja je smeštena ispred SANU, a da se ne zapitate šta ona simbolizuje. Međutim, piramida nije slučajno baš ovde jer su članovi lože bili mnogi uvaženi naučnici SANU.

Na fasadi kuće u ulici Svetog Save broj 10 nalaze se ukršteni šestar i trougao. To je jedan od najpoznatijih simbola slobodnih zidara. Na zgradi Damjana Brankovića, takođe se nalazi isti simbol. Ovu zgradu je projektovao Dragiša Brašovan koji je bio slobodni zidar.

Dinastija Karađorđević i promene vezane za nju

Dobar deo dinastije Karađorđević takođe je bio vezan za francusku masonsku školu. Gotovo svi osim Pavla koji je naginjao Britancima. Zbog toga su Karađorđevići ostavili ozbiljno veliki trag na arhitekturi širom Jugoslavije. To važi i za Beograd u kome su angažovali svoje arhitekte i projektante.

U to vreme nastao je Pobednik koji je simbol Kalemegdana. On ima baš onakav mač kakav se koristi u obredima inicijacije. Osim toga, srednjovekovni grad Žrnov, srušen je gotovo do temelja, a isti je vajar projektovao Spomenik neznanom junaku na Avali. On je do te mere pun simbola, da se može smatrati slobodnozidarskim muzejom na otvorenom.

masonski znaci na avali

Ovaj je spomenik nalik onome koji je građen na vrhu Lovćena, tamo gde je Njegoš usnio večitim snom. U pitanju je mauzolej koji podseća na mauzolej na Lovćenu. Odlikuju ga karijatide, žene-stubovi koje su česte u masonskoj simbolici.

Karijatide su u klasičnoj arhitekturi statue ženskih figura koje se koriste umesto stubova. Najčešće su pravljene od mermera, a pojavljivale su se u paru, najpre na građevinama u Delfima.

Prema svedočanstvu Vitruvija, rimskog pisca, one su predstavljale žene iz karija koje su bile osuđene na težak rad. Njihova upotreba kasnije je bila u mnogim arhitektonskim zdanjima, a neke od poznatijih nalaze se u Atini. Meštrović je revitalizovao ovakvu vrstu stubova, pa i Beograd ima kontinuitet u kulturnom nasleđu čitavog sveta.