TAKMIČENJE UČENIKA

Učenici Osnovne škole „Petar Leković“ iz Požege osvojili su drugo mesto na muzičkom takmičenju „Schoolvision 2019“ s pesmom „Naći ćeš i ti svoju metu“, za koju su tekst napisali sami đaci.

 

Na takmičenju su učestvovale škole iz 32 zemlje Evrope, a pesma „Naći ćeš i ti svoju metu“, čiju je muziku komponovao nastavnik Milan Zlatković, oduševila je žiri.

naći ćeš i ti svoju metu

– Đaci starijih razreda i nekoliko njih iz četvrtog, spremali su se čitave godine sa nastavnikom Milanom Zlatkovićem koji se trudio da im u okviru horske sekcije usadi ljubav prema muzici što se i pokazalo kroz tekst koji su sami napisali, ali i njihov trud oko kompozicije. Poenta čitavog takmičenja je da se deca bave njima jako bitnim temama poput roditeljskog zanemarivanja, ili tinejdžerskim poteškoćama – kaže Dragan Perišić, direktor Osnovne škole „Petar Leković“.

On nam je prepričao i kako je izgledalo samo glasanje.

– Bilo je vrlo zanimljivo. U nastavničkoj kancelariji smo organizovali gledanje video konferencije tokom koje se glasalo. Svi smo bili uzbuđeni, deca su se radovala i aplaudirala za svaki poen – kaže direktor i smatra da je ovo veliki uspeh i za školu i za našu zemlju.

Nastavnik Milan Zlatković ponosno ističe da je ova škola poslednje četiri godine predstavnik Srbije na „Schoolvision“ takmičenju.

– Prvi put smo učestvovali 2016. godine i tada osvojili deveto mesto u konkurenciji od 36 zemalja. Od tada se trudimo da svake godine zajedno sa učenicima osmislimo kreativnu pesmu i propratnim spotom predstavimo u pravom smislu našu zemlju, jezik, kulturu, tradiciju – kaže Milan Zlatković.

On dodaje da su ove godine ozbiljnije pristupili takmičenju, kao i da su imali veliku podršku škole pri realizaciji spota, te tako uspeh nije izostao.

Takmičenje i glasanje se odvijalo putem video konferencije, te su se predstavnici zemalja učesnica glasali po evrovizijskom principu tako što grupa nastavnika iz date zemlje podeli poene takmičarima, a rezultate njihovog glasanja predstave učenici.

Iako su se za najbolju nagradu takmičili učenici iz čak 32 evropske zemlje, pesma koju su napisali učenici Osnovne škole „Petar Leković“ i njihov profesor muzičke kluture, Milan Zlatković odnela je simaptije žirija i dobila veliki broj poena, a kreativni mališani će prema rečima direktora biti prigodno nagrađeni za svoj rad i zalaganje.

Prvo mesto osvojili su đaci iz Belgije i to sa svega četiri poena više od učenika iz Srbije.

„Đačka Evrovizija“ je takmičenje koje se organizuje od 2009. godine i predstavlja školsku verziju evrovizijskog takmičenja, ali sa druge strane nije komercijalne prirode.

Namera ovog muzičkog projekta jeste da podstiče saradnju škola širom Evrope u upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija u učenju, ali i da povezuje đake osnovnih škola kroz kreativnost, kulturu, istoriju, glumu i muziku.

Ovako zvuči ta đačka pesma!

Izvor: Blic.rs