DEOBA SVEGA NA DVOJE

Jedan ruski sveštenik, koji je delovao i kroz bračno savetovalište, dao je nekoliko praktičnih saveta za bračnu sreću. Oni parovima mogu pomoći da ponovo uspostave narušenu harmoniju u braku.

 

Čovek se uplaši pred strašnim u nevoljama i bedom koje nastaju zbog sve većeg porasta razvedenih brakova u današnje vreme. Koliko napuštene dece, koliko unesrećenih života, koliko teških iskušenja!

za bračnu sreću

Sveštenici, psiholozi i socijalni radnici nastoje da zaustave tu epidemiju koja razara ogroman broj brakova. Ali, često, njihova pomoć dolazi kasno, kad je nesreća neizbežna i kada su snage zla jače od snaga dobra i porodica osuđena na propast.

U mnogim kućama postoji jedan ormanić u kojem je smeštena domaća priručna apoteka. Mala posekotina koja je u početku bezopasna i prođe od malo alkohola i komadića „flastera“, ako se zapusti i inficira može da nam zada velike nevolje. Tako je i u duhovnom pogledu. Od malih porodičnih razmirica koje se ne zaleče na vreme stvara se dubok razdor. Zašto onda da u tu našu domaću priručnu apoteku ne stavimo i nekoliko duhovnih melema za lečenje duševnih rana.

Stotine bračnih parova prošlo je kroz moje savetovalište. Mnogi od njih obratili su mi se na vreme i primetio sam da su se neki, naizgled sitni saveti, pokazali veoma korisnim. Jedan mudar čovek je rekao da voleti u stvari znači umeti zapaziti i ostvariti potrebe onog drugog. Međutim, to se ne uči za dan-dva. Većina od nas stupila je u brak više raspoložena da prima nego da daje. Pa ipak, muž i žena koji se stvarno vole naći će načina da ispune ovaj savet.

Brak je toliko idealizovan da se obično misli da ćemo u njemu neprestano plivati u blaženstvu pa, kad se te naše nade ne ispune, gnevimo se i napadamo onog drugog. Pre izvesnog vremena došla mi je bila jedna gospođa i stala da me zasipa tužbama protiv muža. Rekao sam joj:

„Vaš muž nije anđeo, nego običan čovek. Ne tražite od njega nemoguće. Bolje je da razmislite čime ćete vi njega usrećiti. Iznenadićete se koliko će to i vama doneti prave radosti.“

Često se dešava da muž ili žena zažele da se povere jedno drugome, ali onaj drugi, zauzet svojim poslom „nema uši da čuje“. Brak lagano ali sigurno propada kad muž i žena prestanu da razgovaraju udvoje.

Evo i nekoliko praktičnih saveta koji vam mogu pomoći da ponovo uspostavite narušenu harmoniju u braku.

Nemojte se ustezati, kad god osetite potrebu, da kažete jedno drugom lepu reč, da budete pažljivi, da poklonite jedno drugom neku sitnicu, da pohvalite jedno drugo.

Radite zajedno. Zajednički trud i zajednički uspeh doneće vam duboke i istinske radosti. Mogu to biti i beznačajni poslovi kao što je, na primer, obdelavanje vrta ili pranje kola — glavno je da ste vas dvoje zajedno.

Razonodite se zajedno. Ima ljudi koji su toliko iskomplikovali domaći život da su postali pravi robovi svojih obaveza. U početku ne stižu, a posle više i ne žele, da zajedno u nečem uživaju. Žena obično govori: Idi bez mene, ja ne mogu da zapustim kuću i decu. Muž se izgovara: Umoran sam, pođi bez mene. I tako se bračni parovi neosetno lišavaju malih radosti od kojih je izatkana sreća. Za razonodu udvoje imamo bezbroj prilika. Odlazak na izlet u prirodu, šetnja po snegu, sedenje jednog pokraj drugog kraj peći neverovatno zbližuje. Ukoliko bude u vašem životu više tih malih zadovoljstava, utoliko će vaš brak biti srećniji.

Odmarajte se zajedno. Možda će neko reći: Ah, sveštenička posla! Ipak, pokušajte. Ja ne tvrdim da su svi domovi u kojima se održava zajednička molitva složni i srećni. Ali, u toku svih ovih godina koliko skupljam podatke o nesrećnim brakovima, nisam među njima naišao ni na jedan gde su muž i žena praktikovali zajedničku molitvu. S druge strane, ne znam nijedan brak u kojem se održava zajednička molitva da je razveden. Bog je rekao da tamo gde su dvoje sabrani u Njegovo Ime i On je treći među njima. To zajedničko stajanje pred Gospodom smiruje i vraća ravnotežu porodičnom ognjištu.

Moj otac je bio sveštenik kao što sam i ja. Sećam se da mi je ispričao jednu duhovitu priču. Naime, neki čovek je sanjao da se našao u riznici Božjih darova koje su anđeli delili ljudima. Čovek se obratio anđelu i rekao: „Dosta mi je bede i nevolje na zemlji — ratova, siromaštva, laži i izneverenih nada. Molim Te, podaj mi nešto od tih prekrasnih Božijih darova“. Anđeo mu je odgovorio: „Mi ovde nemamo gotovih proizvoda, nego dajemo ljudima samo seme sreće. Od čoveka zavisi hoće li to dobro seme doneti rod ili neće“.

Tako vam je i u braku.