OMILJENI AUTO

U Imotskom, gradu na jugu Hrvatske, planira se izgradnja spomenika nemačkom automobilu koji je za mnoge bio i ostao simbol prestiža. Spomenik mercedesu biće pravi poklon meštanima koji su fascinirani ovim vozilom.

 

Oko polovine od 16.000 registrovanih automobila u Imotskom, su „mercedesi“.

spomenik mercedesu

„Mnogi od njih čuvaju se u garažama. Ja imam 13 ‘Mercedesovih’ oldtajmera a četiri su registrovana za vožnju“, rekao je Ivan Topić Nota, inicijator izgradnje spomenika, na ceremoniji povodom postavljanja kamena temeljca.

Topić je dodao da osim spomenika, ljubitelji ovog automobila žele da uđu u Ginisovu knjigu rekorda, tako što će u septembru, na jednom mestu, okupiti najveći broj „mercedesa“.

Inače, šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, stanovnici ruralnog predela kome pripada grad Imotski, odlazili su da rade u Zapadnu Nemačku, kako bi izdržavali svoje porodice. Posle povratka u rodni kraj, „mercedes“ je bio obavezan automobil.

„Ti ljudi su u kraju bili naročito poštovani, a javila se i posebna ljubavna priča između meštana i ‘mercedesa’,tako da ne vidim razlog da se napravi spomenik“, rekao je Topić.

Spomenik mercedesu u Imotskom će biti izrađen od kamena i predstavljaće „mercedes 115“, popularan model među lokalnim stanovništvom, koji se proizvodio između 1968. i 1976. godine. Troškovi su procenjeni na oko 450.000 kuna, odnosno oko 68.000 dolara.

„Već smo prikupili polovinu potrebnog novca a velikodušni su bili i gradonačelnik i gradske vlasti. Sada još čekamo septembar, kada planiramo da okupimo oko 2.000 ‘Mercedesovih’ vozila na jednom mestu. Ulazak u Ginisovu knjigu rekorda možda takođe donese neki novac“, rekao je Topić.

Izvor: Rojters