PREDRASUDE O PREKIDU TRUDNOĆE

Spontani pobačaj je traumatično iskustvo za svaku ženu, a situaciju dodatno može pogoršati činjenica da se o njemu retko govori, zbog čega se žena može osećati izolovano.

 

Zato je vrlo važno srušiti 5 velikih mitova o spontanim pobačajima.

spontani pobačaj

MIT 1: Spontani pobačaji su retki

Spontani pobačaji zapravo su iznenađujuće česti, naročito unutar prvih 12 nedelja trudnoće. Gotovo u 50 odsto trudnoća dogodi se spontani pobačaj unutar prvog tromesečja. Većina ljudi ne shvata koliko su spontani pobačaji česti jer mnoge žene koje su ga doživele ne govore o tome.

Nakon 40. godine mogućnost spontanog pobačaja povećava se za čak 70 odsto, tako da je pogrešno verovati da su spontani pobačaji retki.

MIT 2: Spontane pobačaje mogu izazvati stres ili dizanje teških stvari

Istraživanje koledža „Albert Einstein College of Medicine“ i medicinskog centra „Montefiore“ sprovedeno na 1.000 žena i muškaraca ustanovilo je da 76 odsto ispitanika veruje da stresan događaj može izazvati pobačaj, a 64 odsto njih veruje da krivac može biti podizanje teških predmeta. Čak 21 odsto ispitanika odgovorilo je kako veruje da do pobačaja može doći i ako se žena svađa s nekim.

No najčešći razlog spontanih pobačaja zapravo je izvan naše kontrole – genetika, odnosno genetske abnormalnosti.

Najjednostavnije rečeno, do većine spontanih pobačaja dolazi zato što se hromozomi jajne ćelije i spermatozoida ne spoje pravilno, odnosno zato što fetus ima jedan hromozom manje ili više.

MIT 3: I jedna šoljica kafe može dovesti trudnoću pod rizik

Umerena količina kofeina, preciznije 200 miligrama dnevno, odnosno jedna do dve šoljice kafe na dan, ne povećava rizik od pobačaja.

Kao što se za vreme trudnoće ne preporučuje ispijanje alkohola, isto tako i s kafom treba umereno postupati.

MIT 4: Ako je žena već imala jedan spontani pobačaj, gotovo je sigurno da će imati i drugi

Svaka je trudnoća slučaj za sebe, što znači da jedan pobačaj ne znači da će gotovo sigurno doći i do drugog. Naprotiv, čak i nakon tri spontana pobačaja, žena ima 60 do 80 odsto šanse da ponovo zatrudni i do kraja iznese trudnoću.

Kod nekih žena spontani pobačaji se ponavljaju zbog autoimune bolesti ili abnormalnosti u građi materice, što ženi otežava da trudnoću iznese do kraja. Takođe, s godinama se abnormalnost hromozoma povećava, a to povećava i rizik od spontanog pobačaja – 10 do 15 odsto kod žena mlađih od 35 godina i više od 50 odsto kod žena iznad 40 godina starosti.

Međutim, ni ti podaci ne znače da će nakon jednog pobačaja gotovo sigurno doći i do drugog. Žena kojoj se s 40 godina dogodio prvi spontani pobačaj, možda više nikada neće to doživeti.

MIT 5: Žena je uradila nešto pogrešno što je izazvalo pobačaj

Mnoge žene koje su imale spontani pobačaj krive sebe, ali žena nikada nije kriva za to. Čak ni ako je zavisnica, jer je i zavisnost bolest, pa je toj ženi potrebna pomoć.

Ipak, žena koja je doživela spontani pobačaj može se osećati vrlo izolovano. Čak i kada im lekari kažu da se pobačaj nikako nije mogao sprečiti, žene neretko i dalje misle da se nekako mogao sprečiti. U takvim trenucima mnogima pomaže saznanje da nisu same i da brojne žene prolaze kroz isto što i one.

Izvor: Zadovoljna.hr