TERENCI BEZ PREMCA

Iako se u poslednje vreme terenska vozila pozicioniraju visoko zbog njihovog staleškog značenja, terenci se ipak i dalje voze na terenu.

 

Naravno, mnogo je onih koji terence kupuju kako bi izgledali moćnije, ali njihova prava suština jeste na putevima van asfalta, tamo gde gume mogu da pokažu zbog čega su veće za nekoliko inča.

Ako uzmemo u obzir da su terenska vozila i pravljena kako bi se bolje snašla na mestima gde asfalta nema, onda je logično rešenje da ih testiramo na takvim putevima. To, naravno, ne znači da ponekad možete da u vozilima koje pominjemo u nastavku, prodefilujete gradskim ulicama.

Audi Q5

Ovo vozilo definitivno je svelo sve greške na minimum. Upravo zbog svoje besprekornosti po pitanju dizajna, ali i po pitanju lakoće rukovanja, automobil se stavlja na mesto veoma kvalitetnih vozila koja su privlačni vozačima. Q5, istina, po ceni nije baš najpristupačniji, ali u rangu sa mnogim vozilima tog cenovnog ranga, definitivno može da se bori za prvu poziciju. Spoj šmekerskog sa starom školom, ovog nemca čini autentičnim porodičnim terencem.

BMW – nemačko savršenstvo

vozila

Nemci su se pobrinuli da se još jedan terenac pojavi kao veoma primećen. Iako svi pomisle na model X5, mi smo odlučili da predstavimo X3. Osim što je manji potrošač, ovaj automobil se sigurno ponaša stabilnije i smirenije na putu, a benzinski pogon čini ga startnijim od petice. Osim toga, u gradu sa njim nećete izgledati previše glomazno, a i servis je jeftiniji.

Japanski genije

Ponekad je veoma važno birati auto po tome koliko ćete vremena provoditi u servisima. S tim u vezi, važno je usmeriti se ka tome da za svoj automobil imate servis koji je pouzdan. Mitsubishi servisi su dostupni u Beogradu i širom Srbije, a to je važno jer je u pitanju japansko vozilo. Međutim, znajući navike ovog automobila, može se reći da nećete često u srvis. Kompaniju je 1870. osnovao Ivasaki Jataro, a bavila se proizvodnom brodova. Potom je Micubiši razvijao modele aviona, ali i papir, staklo, ulje i električne proizvode. Micubiši se prevodi kao „tri dijamanta“, a kada sednete u bilo koji SUV model ovog automobila, biće vam jasno poređenje sa dijamantom.

A među motorima?

Kada je reč o motociklima koji se van druma ponašaju kao pravi kraljevi off-roada tu definitivno ne možemo a da ne izdvojimo čuvenu Hondu Afrika Twin. U pitanju je motor koji je pravljen za trku Dakar reli, na kojoj se vozi po vanserijskim uslovima. Afrika Twin je kombinacija enduro i kros mašine, i na izgled je prava zver stvorena za pustinjske uslove. Međutim, u pitanju je i te kako udoban motor koji je odličan i u kruzing varijantama, pa se pustolovi koji motorom vole da obilaze svet, često odlučuju upravo za njega. Iako nije u pitanju džip, kako popularno nazivamo modele za teren, već dvotočkaš, dajemo mu primat u odnosu na brojne četvorotočkaše. Baš zbog toga što taj motor ima dušu satkanu od avanture. S obzirom na to da je u pitanju sportski motor sa izuzetnim performansama, odlučili smo da i njega stavimo na listu najboljih.