E-KNJIGE NADOHVAT RUKE

Mobilni telefoni, kao i mobilne aplikacije koje se na njima nalaze, postali su deo naše stvarnosti i svakodnevice. Iako na stolovima imamo po nekoliko otvorenih knjiga, nekako se radije uspavljujemo sa pravougaonom napravom u rukama.

 

Na taj način u isto vreme možemo čitati i kretati se kroz druge mobilne aplikacije. Odgovarati na poruke, listati Instagram i proveravati nejasne fraze iz tekstova, hiperlinkovano čitajući o njima.

mobilne aplikacije

Zanimljivo je da je prodaja mobilnih telefona toliko napredovala, da se danas na svetu prostire više mobilnih telefona nego što je ljudi. Opet, nismo izgubili neke stare navike koje su vezane za edukaciju i spoznaju, pa smo tako iskoristili da mobilni telefoni postanu riznica znanja. Riznica su jer postoji nebrojeno aplikacija koje utiču na naše saznajne moći, ali i koje nas čine obrazovanijim i punijim znjanjem. Koje su to aplikacije i kako ih koristimo?

Vratimo se korenima

vuk karadzic

Kada je Vuk Karadžić prikupljao narodne umotvorine, sigurno nije imao na umu da će to nekada biti digitalizovano. Naime, nije ni znao šta će doneti dvadeseti vek. A dvadeset prvi, tek. Mobilne aplikacije koje sublimiraju narodne umotvorine, sigurnu su jedne od korisnijih za one koji bi da spoznaju svoju istoriju, epiku i liriku svog naroda, i naroda na Balkanu. Jedna od njih je i aplikacija „Narodne umotvorine“ podeljena u pet kategorija. Bajke i pripovetke sublimiraju veliku većinu ovih proznih formi. Lirske pesme su u posebnom odeljku, a epske pesme nažalost nisu razvrstane po ciklusima. Tu su još i šaljive pesme i priče. Postoji još i kategorija „Sve“ u kojoj možete, rečeno ne Vukovim jezikom, sve umotvorine čitati „random“.

Sveto pismo u formi mobilne aplikacije

biblija

Iako je Biblija knjiga koja predstavlja koncentrisanu mudrost vekova, veoma ju je teško čitati u fizičkom izdanju. Manje stoga što se ne mora čitati linearno, a više zbog toga što je pozamašna kada je broj strana u pitanju. Mudri umovi su se dosetili da naprave aplikaciju u kojoj postoje Stari i Novi zavet u Vukovom i prevodu Đure Daničića. Tako možete birati koji ćete Zavet čitati, ali i koju glavu iz stih. To omogućava lakše kretanje kroz aplikaciju, kao i bolje traženje sadržaja, bilo da su u pitanju knjige Mojsijeve, bilo da je reč o Jevanđeljima.

Klasici srpske književnosti

Ova aplikacija zamišljena je kao mini biblioteka koja objedinjuje srpsku književnost, kritiku i stručnu literaturu. Funkcioniše tako što po naslovima knjiga ili imenima pisaca možete da je pretražujete. Broji pozamašnu količinu naslova srpske poezije i proze. Zanimljivo je to što knjige nisu u samoj aplikaciji. Potrebno ih je skinuti, te tako ne zauzima mnogo prostora niti preterano crpi bateriju.

Ukoliko ste ljubitelji pisane reči, a knjiga vam nije dostupna, Internet će vam pomoći da se edukujete. Ali i da skratite vreme u autobusu, na stajalištu ili dok čekate prijatelje. Prostim odabirom pisca i naslova, nalazite se u knjizi kroz čiji se sadržaj uglavnom možete linkovano kretati. To umnogome olakšava proces čitanja pojedinih glava ili citata. Osim toga, postoji i pretraživač, pa možete da saznate da li se u ovoj mini smartfon biblioteci krije neko od vaših omiljenih pisaca ili pesnika domaće književnosti. Sa srećom!