PRAVO VOĆE ZA BUDUĆE MAME

Svi znamo koliko je zdrava, ali banana u trudnoći, odnosno kada je žena u drugom stanju, onda mora biti neizostavni deo svakodnevne ishrane trudnice, zbog izobilja koristi koje nosi u sebi.

 

Jesti zdrave namirnice u trudnoći je veoma važno. Nije reč o tome da trudnica treba više da jede, već da ishrana obiluje hranljivim materijama.

banana u trudnoći

Mnoge trudne žene kreću da jedu više misleći da moraju jesti za dvoje. Istina je da se beba oslanja na ono što njena majka jede, ali ona mora da razmisli o tome da doda više hranljivih sastojaka svojoj ishrani, a ne da jede „prazne kalorije“.

Dovoljno je uneti 340 dodatnih kalorija dnevno u drugom tromesečju i 450 dodatnih kalorija dnevno tokom trećeg trimestra trudnoće kako bi beba dobijala dovoljno nutritivnih sastojaka.

Da li je dobro jesti bananu tokom trudnoće?

Da, bez svake sumnje.

Banane su bogat izvor kalijuma, kalcijuma i drugih esencijalnih nutrijenata. Potrebno je samo da je jedete umereno, jer srednja banana ima oko 105 kalorija. Trebalo bi da unosite 3 do 4 porcije voća dnevno, a banane vam zaista pomažu da postignete taj cilj veoma lako.

Koje prednosti ima banana u trudnoći?

1. Poboljšava kardiovaskularno zdravlje

Pošto su banane bogat izvor kalijuma, one su dobre za ljudsko srce. Šire krvne sudove i poboljšavaju cirkulaciju krvi. Štaviše, povećanje unosa kalijuma tokom trudnoće pomaže da se smanji oticanje nogu i ruku, ali i da se jutarnja mučnina učini lakšom za podnošenje.

2. Podstiče razvoj nervnog sistema bebe

Jedenje banana je odličan način da povećate unos vitamina B6. Ovaj vitamin rastvorljiv u vodi je neophodan za razvoj ćelija i centralnog nervnog sistema vaše bebe. Takođe, može pomoći u smanjenju jutarnje mučnine. Osigurajte dobijanje najmanje 1,9mg vitamina B6 dnevno, a iz jedne osrednje banane dobija se oko 0,4mg.

3. Poboljšava probavu

Za trudnice je prirodno da imaju lošu probavu i gorušicu, što se dešava zbog prevelikog pritiska na stomak. Ove probleme možete tretirati uključivanjem banane u ishranu. Banane deluju kao prirodni antacid i potiskuju lučenje kiseline koja je glavni uzrok probavne smetnje. Jedenje banana takođe pomaže i u normalizaciji rada creva.

4. Povećava energiju

Konzumiranje banane pomaže u regulaciji šećera u krvi, što sprečava da se osećate umorno. Osećaćete se iscrpljeno kada vam se nivo šećera u krvi smanji, a to se može desiti u trudnoći zbog hormona koji se kreću gore-dole. Konzumiranje banane može da reši ovaj problem i spreči prejedanje. Banane su odlične, jer sadrže prirodne šećere, saharozu, glukozu i fruktozu.

5. Ojačava majčine kosti

Zaista je potrebno povećati unos kalcijuma da bi vaše kosti bile zdrave tokom trudnoće. Ovaj mineral je takođe važan za rast vaše bebe, a iz banane je moguće dobiti zavidne zalihe kalcijuma.

6. Jača imunitet

Konzumiranje banana u trudnoći je efikasan način za poboljšanje imuniteta. Ova voćka ima vitamin C koji jača imuni sistem i sprečava oštećenje slobodnih radikala. Osim toga, banana štiti od uobičajenih infekcija, koje su prilično česte tokom trudnoće.

7. Pomaže u rastu i razvoju bebe

Banane su bogat izvor proteina bez kojih vaša beba ne može da raste na zdrav način. Zato treba uključiti bananu u ishranu trudnice, ako već ne dobija proteine iz životinjskih izvora.

8. Smanjuje nivo holesterola

Kada tokom trudnoće jedete obilnije, veoma je važno preduzeti korake za kontrolu nivoa holesterola u krvi. Slobodno možete jesti banane da biste održali zdrav nivo holesterola, kao i nivo šećera u krvi tokom trudnoće.

9. Oslobađa stresa

Jedenje banane vam može pomoći da se lakše nosite sa stresom. Ova korist dolazi od činjenice da su banane bogat izvor kalijuma koji je sposoban da snižava krvni pritisak i smanjuje anksioznost. Dakle, kada se trudnica oseća stresno i napeto, treba da pojede bananu i uživa u njenom ukusu.

10. Podstiče razvoj mozga

Banane sadrže folnu kiselinu bez koje vaša beba ne može pravilno da raste. Potrebno je povećati unos folne kiseline tokom trudnoće, jer je to neophodno za razvoj bebinog mozga, nerava i kičmene moždine. Utvrđeno je da beba može razviti urođene mane zbog nedostatka folne kiseline u majčinom telu.

11. Smanjuje anemiju

Nedostatak gvožđa u ishrani može dovesti do anemije tokom trudnoće. Ovaj problem možete sprečiti tako što ćete u svoju ishranu uključiti banane. One su bogat izvor gvožđa, a mogu i da povećaju apsorpciju gvožđa u organizmu. Gvožđe proizvodi hemoglobin koji daje organizmu više energije.