AGNESI KOLAČ

Pretpostavimo da je recept za agnesi kolač nekada davno u amanet ostavila neka Mađarica koja je baš umela da pravi dobre poslasite. E pa baš tako dobrog ukusa je i ovaj jednostavni kolač, koji može očas posla biti na vašem stolu.

agnesi kolač

Sastojci:

150 grama šećera u prahu
5 kašika brašna
4 jaja
200 grama putera
150 grama šećera u prahu
150 mililitara mleka
50 grama čokolade za kuvanje
300 grama mlevenih oraha
kokosovo brašno

Način pripreme:

Polupamo 4 jaja i odvojimo žumanca od belanaca. U sud za mućenje stavimo 140 grama putera i 150 grama šećera u prahu pa mutimo mikserom dok puter ne postane penast. Potom dodamo 4 žumanca i mutimo. Zatim mutimo i 4 belanca. Izmućena belanca dodamo u sud i mešamo žicom. U sud dodamo 150 grama mlevenih oraha i mešamo dok se smeša ne sjedini, pa potom dodamo brašno.

Tepsiju za pečenje namažemo puterom i u nju sipamo testo za kolače. Pečemo 15 minuta na 200 stepeni. U međuvremenu u šerpi zagrejemo mleko. U veći dubok sud stavimo mlevene orahe i šećer u prahu i u njega, mešajući, sipamo zagrejano mleko pa dodamo 50 grama putera i čokoladu. Mešamo kašikom da se puter i čokolada rastope. Ohlađeni patišpanj prevrnemo i filujemo. Kolače pospemo kokosovim brašnom i sečemo.

Prijatno!