CREVNE BAKTERIJE

Saveti za održavanje balansa mikrobioma i normalne crevne flore i kako crevna flora dalje utiče na naše zdravlje? Veza crevne flore i imuniteta?

 

Crevna flora je osnov imuniteta. Svi dobri mikroorganizmi koji se nalaze u crevima omogućavaju normalno funkcionisanje organizma jer učestvuju u varenju hrane, imaju ulogu u sintezi vitamina K, nekih vitamina B kompleksa i određenih supstanci koje utiču na funkcionisanje čitavog organizma kao što su biogeni amini.

Balansirana crevna flora - saveti za održavanje normalne crevne flore

Najveći udeo u crevnoj flori čine bakterije, ali osim njih prisutne su i gljivice i virusi, i svi zajedno učestvuju u razgradnji biljnih vlakana prevodeći ih do masnih kiselina koji su bitne za ishranu crevnih zidova i očuvanje njihove funkcije.

Ovaj sistem mikroorganizama, osim što reguliše rad creva, ima značajnu ulogu i u očuvanju imuniteta jer sprečava apsorpciju i širenje opasnih materija koje mogu ugroziti zdravlje.

Problem u funkcionisanju normalne flore nastaje kada se naruši balans, tačnije, kada dođe do umnožavanja štetnih bakterija u crevima. Upravo iz ovog razloga je bitan unos prirodnih probiotika koji mogu uticati na uspostavljanje ravnoteže.

Ovo je od izuzetne važnosti jer je narušavanje balansa između dobrih i loših bakterija povezano sa nastankom mnogih oboljenja. Neki od simptoma koji ukazuju na problem sa mikroflorom su gorušica, nadutost, bol u stomaku, neugodan zadah, pospanost nakon obroka, opstipacija ili dijareja.

Takođe, postoji povezanost sa mnogim kožnim oboljenjima kao što su akne, ekcem, crvenilo i svrab kože, i drugim simptomima kao što su nedostatak energije, bolovi u zglobovima i mišičima.

Tačan mehanizam nastanka navedenih poremećaja nije u potpunosti rasvetljen ali naučnici širom sveta već imaju dovoljno dokaza da bi mogli da tvrde da narušavanje normalne crevne flore može značajno smanjiti kvalitet života.

BioGast kapi za Helikobakter pilori

Neki od glavnih uzroka koji dovode do poremećaja normalne crevne flore su moderan stil života i način ishrane koji se zasniva na povećanom unosu štetnih materija prisutnih u velikom broju proizvoda kao što su boje, arome, konzervansi, pesticidi, teški metali poreklom iz ambalaže itd.

Uzimanje lekova kao što su antibiotici, laksativi, i kortikosteroidi u direktnoj je povezanosti sa destrukcijom crevne flore pa se uz njih često preporučuje unos kvalitetnih probiotika.

Smanjenje imuniteta i pojava alergija

Crevne bakterije kod zdravih osoba imaju ulogu u sintezi neurotransmitera, hemijskih signalizatora koji učestuju u regulaciji rada creva, ali što je još bitnije utiču na funkcionisanje centralnog nervnog sistema. Postoje dokazi da poremećajem normalne flore može doći do razvoja depresije, anksioznosti i da može biti uzrok čestih promena raspoloženja.

Površina creva je obložena milionima ćelijama koje se nazivaju enterociti. Ove ćelije predstavljaju jedan vid barijere koja sprečava ulazak i apsorpciju štetnih materija kao što su toksini, patogeni i nesvarljive materije.

Problem nastaje kada dođe do narušvanja crevne flore, jer će tad barijera imati oslabljenu funkciju i neće moći da zaustavi prolazak velikih jedinjenja i nabrojanih potencijalno opasnih materija.

crevna flora i imunitet - BioImunitet kapi

Ulazak velikih jedinjenja direktno u krvotok može izazvati imunološki odgovor i dovesti do pojave alergija na komponente hrane i dovesti do pojave simptoma kao što su crvenilo, bol u stomaku, nadutost itd. Prolaz velikog broja materija kroz narušenu crevnu barijeru može dovesti do oštećenja funkcije imunološkog sistema što će uticati na smanjenje otpornosti organizma na viruse, bakterije i gljivice.

Uspostavljanje normalnog balansa

Ukoliko ste prepoznali neke od navedenih simptoma, već danas možete preduzeti određene mere koje će sprečiti dodatno narušavanje vašeg zdravlja.

Preporučuje se povećan unos vlakana putem voća i povrća, pravilan izbor izvora proteina i unos mlečnih proizvoda sa različitim bakterijskim kulturama. Takođe, odabirom pravog probiotika ćete značajno olakšati i ubrzati proces uspostavljanja balansa u crevima.

Milan Popović