ZAPANJUJUĆI REZULTATI

Najnovija istraživanja pokazuju da deca do druge godine skoro svaki dan posegnu za nekim od digitalnih uređaja, na kojem provode svoje vreme, što za njih predstavlja savremeni način zabave umesto nekadašnjih igračaka.

 

Gotovo svako drugo dete uzrasta od 7 do 15 godina provodi skoro četiri sata dnevno na internetu ili koristeći savremene tehnologije. Istraživanja takođe pokazuju da već deca do druge godine uzrasta gotovo svakodnevno provode uz digitalne uređaje.

deca do druge godine

U velikom broju zemalja širom sveta postoje određene norme i preporuke koliko bi deca trebalo da provode vremena uz savremene tehnologije, dok, prema rečima stručnjaka, u Srbiji takve norme još ne postoje.

Kako bi animirali decu i imali više slobodnog vremena, za, na primer, kućne poslove, roditelji im često još dok su veoma mladi daju telefone, tablete i ostale uređaje. Vremenom, deci to postane navika.

Zaključci pojedinih istraživanja su da svako drugo dete starosti od 7 do 15 godina provodi dnevno skoro četiri sata uz savremene tehnologije. Dok više od 70 odsto roditelja smatra da je to previše vremena.

A već u prvoj godini, umesto igračke, zanimljiviji je telefon. Roditelji smatraju – neophodno je decu usmeriti na druge stvari.

„Ove nove generacije su usmerene tim modernim tehnologijama, u naše vreme smo se mnogo više družilo“, „To kontrolišem, telefon joj dam pola sata, sat dnevno i to je dovoljno“, „Treba ograničiti i to dosta, ovo je sada prevršilo svaku meru. Mada postoje veće kontrole nego ranije“, „Mi roditelji treba to da ukinemo deci. Evo mi smo sada u kazni dve nedelje“, kažu građani.

Izloženost dece savremenoj tehnologiji danas je neizbežna. Prema rečima psihologa Dobrinke Kuzmanović, preporučeni limit ne postoji jer, kako kaže, nije bitan kvantitet, nego kvalitet.

„Čak i u sadržajima koji su namenjeni deci ima stvari koje nisu primerene njihovom uzrastu i razvoju. Ja sam nedavno pročitala podatak da čak 95 odsto sadržaja koje mi skidamo sa plej prodavnice sadrži neku vrstu oglašavanja“, kaže Kuzmanovićeva.

Milan Inić, jutjuber kojeg prate mlađe generacije, smatra da deci ne treba zabraniti ni korišćenje interneta, ni savremene tehnologije, ali da ih treba kontrolisati i usmeravati na druge aktivnosti.

„Postoje, eto, i aplikacije koje mere koliko koristiš telefon, tablet, pa čak ima i aplikacija koje same ugase uređaj posle nekog vremena. Možda ću sada sebi zvučati malo staromodno, ali možemo deci da pokažemo neke grupne aktivnosti napolju, neka zajednička okupljanja“, kaže Inić.

Dok se svakog dana širom sveta vode debate na temu kada i koliko je najbolje dozvoliti detetu korišćenje tehnologije, mnoge studije dokazuju da imaju negativan uticaj, posebno na mlađu decu. Među nekim uticajima često se navode gojaznost, smanjenje kreativnosti, kao i nedostatak pažnje.

Izvor: N1