KEROL JE BIO FASCINIRAN

Iza jedne od, mnogima omiljenih knjiga iz detinjstva, “Alisa u zemlji čuda”, krije se čudna, mračna i tajanstvena priča.

 

Pisac Luis Kerol je lik Alise stvorio inspirisan stvarnom devojčicom, Alis Lidel, koju je upoznao još kao trogodišnjakinju.

alis lidel

Luis, kome je pravo ime Čarls Dodžson, u to vreme imao je 24 godine, studirao je matematiku i bavio se fotografijom.

Naročito je voleo da fotografiše decu, a budući da su se na njegovim fotografijama nalazile devojčice, često bez odeće, za njega se godinama vežu kontroverze i nagađanja da je bio prikriveni pedofil. Ove tvrdnje, međutim, nikada nisu dokazane.

Alis Lidel upoznao je u aprilu 1856. godine dok se sa sestrama igrala u bašti. Njen otac ga je ubrzo pozvao da napravi fotografije porodice i tako je počelo dugotrajno prijateljstvo.

Kasnije je često fotografisao Alis i njene sestre, a u svom studiju je držao mnogo dečje odeće za presvlačenje u razne likove, kao i brojne zabavne igre za njih.

Priča o Alisi u zemlji čuda nastala je prilikom jedne vožnje brodom u julu 1862. godine, kada je Alis i njenim sestrama, Idit i Lorin, ispričao priču punu neobičnih likova, a kao glavnog junaka stavio je desetogodišnju Alis.

Iako ovo nije bio prvi put da im pripoveda priču, Alis ga je zamolila da je sada zapiše, što je on i učinio. Dve godine kasnije za Božić joj je poklonio roman, ukrašen ilustracijama.

Luis je bio blizak sa celom porodicom Lidel, ali mu je miljenica bila Alis Lidel. Njihov odnos bio je predmet mnogih nagađanja.

Do prekida odnosa između Lidela i Dodžsona došlo je na leto 1863. godine.

Lidelovi nikada nisu otvoreno govorili o tome, a stranice iz Dodžsonovog dnevnika koje se odnose na to razdoblje su misteriozno nestale. Nakon njegove smrti neko ih je jednostavno isekao.

Neki biografi su nagađali da je do razdora došlo nakon što je Dodžson poželeo da oženi 11-godišnju Alis, dok su drugi nagađali da se u njega zaljubila Alisina starija sestra Lorina, pa su ga roditelji oterali kako bi se izbegao skandal.

Sledeće godine je došlo do pomirenja sa roditeljima, ali nikada mu više nije bilo dozvoljeno da se druži sa decom.

Njegovo interesovanje za devojčice bilo je poznato, ali za to doba nije bio toliko neuobičajeno, jer su razgolićena deca bila čest motiv, kao na razglednicama, na primer, a to se nije doživljavalo u seksualnom kontekstu, već su se takve fotografije smatrale slikom nevinosti.

Pre nekoliko godina pojavilo se Dodžsonovo pismo, naslovljeno na „dragu gospođicu Lidel“, napisano samo tri godine pre Alisine udaje.

On je u pismu odgovarao na komentare upućene njemu, između „gospođice Lidel“ i njene prijateljice, koje mu je prenela treća osoba.

U pismu kaže da su njegove reči, kako voli decu, pogrešno shvaćene.

Izvor: Index.hr