NAČINI REŠAVANJA PARAZITA

U maju i junu posebno treba pripaziti na krpelje, jer ih ima svuda na otvorenom prostoru. Vađenje krpelja posebno je važno kako ne bi došlo do komplikacija, ali koji su najjednostavniji načini za njihovo bezbedno odstranjivanje?

 

Krpelji su paraziti koji pripadaju grupi zglavkara iz reda Acarina, a najaktivniji su tokom maja i juna. Ako se ne uklone iz kože pojedinca na vreme, mogu izazvati ozbiljna oboljenja poput upale mozga ili lajmske bolesti. Evo kako se možete zaštititi od negativnih posledica!

vađenje krpelja

S dolaskom toplijeg vremena sve više vremena provodimo na otvorenom prostoru, u šumama, na livadama i na drugim travnatim površinama. Boravak u prirodi odličan je način da se rekreiramo i opustimo od svakodnevnog stresa, ali on skriva i zamke koje mogu biti loše po naše zdravlje.

U maju i junu posebno treba pripaziti na krpelje. Ovi paraziti vole vlažna mesta, a u prirodi se najčešće mogu naći u visokoj travi i grmlju. Ipak, imajte na umu da se krpelj može i do šest sati šetati po telu pre nego što nađe mesto na kom će se ugnezditi.

Samopregled je najvažniji

Pre odlaska u prirodu potrebno je namazati se specijalizovanim sredstvima protiv krpelja, a nakon boravka na otvorenom preporučuje se tuširanje i detaljni pregled kose i kože celog tela.

Posebnu pažnju posvetite mestima koja zadržavaju vlagu poput pazuha, prepona, kože stomaka i područja iza uha.

Ako pronađete tog parazita na svojoj koži ili koži svoje dece, nemojte paničiti. Postoje dva jednostavna načina za bezbedno vađenje krpelja.

Nevenova krema Biocalendula regenerativna krema za psorijazu ekceme - melem od nevena

2 jednostavna koraka za vađenje krpelja

1. Uzmite pincetu za vađenje krpelja pa njome posegnite što dublje uz ivicu kože da krpelja uhvatite za glavu.

Iako se možete poslužiti i klasičnom pincetom, u apotekama se može naći specijalna pinceta za njihovo uklanjanje s kože koja je još jednostavnija za upotrebu.

2. Okrećite pincetu u suprotnom smeru od kretanja kazaljke na satu dok ne uklonite celog krpelja.

Dezinfikujte mesto ugriza nakon uklanjanja krpelja, preko njega zalepite flaster pa pratite da li ćete primetiti nekakve promene na koži. U slučaju da se koža zacrveni, odmah se javite lekaru opšte prakse.

Pincetu treba dezinfikovati antiseptikom i laganim povlačenjima izvući krpelja iz kože. Budite strpljivi, jer celi postupak može trajati i do 10 minuta.

Ako pak zaostane delić krpelja, u većini slučajeva on će sam izaći. U slučaju ekstremno retkih lokalnih infekcija na mestu uboda ili pojave ranih simptoma lajmske bolesti, pomoć prvenstveno treba potražiti kod lekara primarne zdravstvene zaštite, koji će odlučiti o potrebi daljeg upućivanja na pregled specijalisti infektologu.

Izvor: Zadovoljna.hr