KATANAC NA RESTORANE

Kada se slegla prašina nakon objave da je celokupan lanac restorana koje drži popularni kuvar Džejmi Oliver bankrotirao, objavljen je i bilans katastrofe: samo tri restorana u lancu nastaviće da rade.

 

Čuveni britanski kuvar Džejmi Oliver oglasio se u pismu zaposlenima nakon kraha svoje restoranske imperije rečima da je očajan zbog ovog razvoja događaja koji je potresao britansku restoransku scenu:

džejmi oliver

– Slomljen sam zbog toga što nije bilo nijednog drugog rešenja osim da naše toliko voljene restorane u Velikoj Britaniji stavimo pod prinudnu upravu – naveo je Džejmi Oliver i dodao:

– U svakom pogledu razumem koliko je ova vest teška za sve vas i želim da vas uverim da sam, u pokušaju da spasem naš posao, istražio sve mogućnosti i iscrpeo sve opcije tokom poslednjih nekoliko meseci. Lično sam investirao sve što sam mogao u pokušaju da preokrenem stvari – rekao je slavni šef. On se i zahvalio zaposlenima na dosadašnjem zalaganju i poželeo im sve najbolje u daljoj karijeri:

– Vi ste nešto najbolje u ovom poslu i znam da su pred vama velike stvari, i to veoma brzo. Izuzetno mi je žao zbog svega ovoga i želim vam svu sreću ovog sveta. Ovo je za mene veoma tužan dan – rekao je Džejmi Oliver.

Kada se slegla prašina nakon objave da je celokupan lanac restorana Džejmija Olivera bankrotirao, objavljen je i bilans katastrofe: samo tri restorana u lancu nastaviće da rade, a bez posla je ostalo više od 1.000 ljudi.

Finansijska oluja koja je raznela Oliverovo carstvo u paramparčad „kuvala“ se duže od godinu dana. U intervjuu koji je Džejmi Oliver dao Fajnenšl tajmsu prošlog avgusta slavni kuvar rekao je da je uložio milione funti svoje lične ušteđevine kako bi obezbedio likvidnost svom lancu restorana koji je u tom trenutku bio na ivici bankrota.

– Jednostavno smo ostali bez novca – rekao je, dodavši da je to bilo veliko iznenađenje za njega.

– Zaista ne znam šta se dogodilo. Još uvek pokušavamo da utvrdimo sve činjenice, ali mislim da smo doživeli ono što ljudi zovu „savršenom olujom“: pad prometa, visoke cene zakupa, visoke cene hrane, Bregzit, rast minimalnih nadnica…Mnogo toga se dešavalo – rekao je Oliver, a direktor restoranske grupe, Džon Najt, dodao da je bilo i drugih, internih faktora koje je Oliver zaboravio ili „zaboravio“ da pomene:

– Otvarali smo previše restorana, prebrzo, i na pogrešnim mestima. Otvarali smo i u mestima u kojima nema univerziteta niti jake turističke ponude – rekao je Najt.

Ni Najt ni Oliver nisu se osvrnuli na izuzetno loše rejtinge i recenzije koje su restorani počeli da akumuliraju na velikim internet sajtovima, što je navelo analitičare restoranskih prilika da primete da su davno prošle godine kada su restorani mogli da dugoročno „prežive“ pad kvaliteta, pogotovo ako je njihov vlasnik istovremeno i izuzetno jak i voljen brend sam po sebi.

Ikonički lanac restorana sada je sveden na tri lokacije: dva restorana u okviru brenda Jamie’s Italian i jedan koji pripada lancu Jamie Oliver’s Diner. Sva tri restorana nalaze se na londonskom aerodromu Getvik, a očekuje se da će i oni u doglednoj budućnosti biti zatvoreni.

Izvor: Vinofino.rs