DOBAR ANTIDEPRESANT

Nova studija je pokazala da hevi metal muzika pomaže u borbi sa negativnim emocijama koje idu uz depresiju i anksioznost!

 

Lih Šarman sa Univerziteta u Kvinslendu se bavi istraživanjem uticaja muzike na društvo i ona je posle rada sa 39 ljudi starosti od 18 do 34 godine utvrdila da je slušanje hevi metala uticalo na njih da budu smireniji i pozitivniji.

hevi metal muzika

Šarmanova je izjavila kako je metal muzika imala neočekivan uticaj na njene ispitanike:

– Utvrdili smo da je upravo ta muzika snizila nivo stresa i negativnih emocija kao što je tuga a izazivala istovremeno pozitivna osećanja.

Nju je zanimalo kako će hevi metal muzika, koji važi za agresivnu, uticati na ispitanike kad su besni. Rezultat je takođe bio neverovatan:

– Kada ste besni i slušate glasnu muziku, to će se poklopiti sa vašim emotivnim stanjem i neutralisati negativne emocije umesto da ih pojača.

Svaki učesnik je 16 minuta pričao o svojim emocijama, zatim slušao 10 minuta muzike po želji a onda deset minuta provodio u potpunoj tišini.

Šarmanova tvrdi da su ispitanici koji su pre toga pokazivali znake nervoze i stresa, bili mnogo mirniji i prijatniji.

– Oni su tvrdili da da ih slušanje takve muzike čini mnogo sretnijim i da im pomaže da se opuste. Takođe, depresivni pojedinci nisu mogli da slušaju sretnu muziku – činila ih je samo nesrećnijim.

Iako su mnogi metalci tvrdili upravo ovo godinama, do sad nije bilo naučne potvrde. Štavše, mnogi istraživači su tvrdili da između metala i anksioznosti i depresije postoji direktna veza.

Šarmanova ipak kaže da dobijeni rezultati nisu definitivni:

– Još uvek ne možemo da sa 100% sigurnosti kažemo da su dobijeni rezultati povezani sa muzikom koju su slušali.

Takođe, ispitivanje je izvršeno na grupi koju su, uglavnom činili pojedinci, koji su rođeni u razvijenim zemljama ili odrasli u njima, tako da se ne može, još uvek doneti apsolutni zaključak povodom ovog fenomena. Ipak, sva je prilika da je slušanje metal muzike ako ne lekovito onda barem dobro za vaše zdravlje.