POKLONITE JOJ POVERENJE

Čuvanje dece je veoma odgovoran posao i podrazumeva ogromnu posvećenost, pa je roditeljima često vrlo teško da pronađu idealnu osobu kojoj će pokloniti svoje poverenje kada je čuvanje njihove dece u pitanju.

 

Ranije su dadilje radile samo u imućnijim porodicama, te su čuvale, vaspitavale i obrazovale mališane čiji roditelji nisu imali vremena da se bave time.

Beba se igra sa dadiljom

Danas, kada roditelji sve više rade i sve duže ostaju na poslu, dadilje su postale sastavni deo jedne moderne savremene porodice.

Kada je u pitanju čuvanje dece posao kao što je taj zahteva veliku odgovornost, te ne čudi što nije lako pronaći dovoljno dobru dadilju za vaše mališane. U nastavku teksta saznajte na koji način odabrati najbolju dadilju za svoje dete.

Pronalazak dadilje putem preporuke – siguran način za izbor dadilje

Biranje dadilje putem preporuke je način kojem mnogi roditelji često pribegavaju iz razloga što im pruža dozu sigurnosti, jer je ta osoba već proverena i neko garantuje za nju. Jedna od prednosti pronalska dadilje na ovaj način je ta što sam odabir ne iziskuje dodatni trošak i preveliko gubljenje vremena.

Uglavnom su prijatelji ti od kojih se dobija preporuka za odabir dadilje. Kod izbora dadilje putem preporuke, teži deo je onaj koji se tiče same procene kandidata u odnosu na potrebe koje imate.

Kome je najbolje prepustiti čuvanje vaše dece? Koja pitanja postaviti dadilji? Kako proceniti dadilju na osnovu dobijenih odgovora? To su neke od prepreka na koje je vrlo verovatno da ćete naići u samom procesu izbora dadilje putem preporuke. Imajte na umu da dadilja koja je bila odlična vašim prijateljima, možda neće moći da se uklopi u vašu porodičnu atmosferu, te sam izbor vršite pažljivo.

Pretraga interneta – pronalazak dadilje putem sajta i oglasa

Još jedan način za odabir najbolje dadilje je pretraga raznih sajtova i oglasa na internetu. Danas, kada je sve moguće pronaći na internetu, pronalazak dadilje predstavlja lak zadatak koji roditelji zadaju sami sebi. Ukoliko je u pitanju čuvanje nešto starije dece, potrebno je da deca i roditelju budu u komunikaciji, kako bi pronašli najbolju dadilju.

Najveća prednost ovog načina pronalaska dadilje je to što on ne iziskuje novčani trošak. Međutim, neretko je potrebno mnogo vremena i strpljenja za detaljno i kvalitetno pretraživanje interneta, a uz to je potrebno i dodatno vreme za samo intervjuisanje dadilje kada se pronađe u oglasima.

Samo traženje dadilje putem interneta može da bude poprilično naporno i iscrpljujuće. Ovo je način kojem roditelji uglavnom pribegavaju kada ne mogu da pronađu dadilju preko preporuke ili ne mogu da izdvoje novac za agencije i profesionalnu selekciju dadilja.

Dadilja hrani dete

Pronalazak dadilje preko agencije – profesionalna selekcija dadilja

Potraga za dadiljom preko agencije podrazumeva profesionalnu selekciju koju vrši stručni tim. Oni, iz veliko broja kandidata izdvajaju one dadilje koje najbolje odgovaraju vašim zahtevima. Kvalitetna agencija za posredovanje između dadilja i porodica bira kandidate na pažljiv način i procenjuje ih na više nivoa.

Najviše podataka o samoj ličnosti dadilje daju intervjui sa psihologom. Takođe, agencije imaju potpuni uvid u prethodno iskustvo dadilje. Test ličnosti koje dadilje koje se prijave za pronalazak posla putem agencije rade, samo je još jedan korak u procesu selekcije, jer rezultati tog testa agenciji pomažu prilikom spajanja porodice i dadilje.

Deo procesa selekcije čini i zakonska provera, kao i zdravstvena. Mana ovog načina pronalaska dadilje je ta što ipak iziskuje određen trošak, ali je njegova prednost što donosi odličan kvalitet uz minimalno vremensko ulaganje.

Deca danas i deca nekad nisu ista, pa ne čudi što su roditelji veoma zahtevni kada treba odabrati najbolju dadilju. Ali, s obzirom na to da se radi o čuvanju njihove dece, to je poptuno normalno i logično. Zato je bitno proći korak po korak, da biste odabrali najidealniju osobu za čuvanja vašeg mališana.

Kako dadilja predstavlja deo porodične ravnoteže, bilo da čuva dete redovno ili tek po nekoliko sati po potrebi, neophodno je da se dobro slaže kako sa detetom, tako i sa samim roditeljima, zato budite pažljivi i temeljni pri izboru osobe kojoj otvarate vrata svog doma.