OSVEŽAVA, A NE GOJI

U toplim večerima često nam je jedina želja da se rashladimo uz hladna letnja pića, bilo alkoholna ili bezalkoholna, ali se u njima često krije obilje kalorija.

 

Letnji kokteli vrlo su ukusni, ali mogu biti prepuni šećera i kalorija.

letnja pića

Na primer, koktel margarita sadrži čak 530 kalorija po jednoj čaši, a mnogima omiljen sinonim za leto, pinja kolada, 420 kalorija.

Koje piće onda odabrati, a da pritom ne preteramo sa šećerima i nepotrebnim kalorijama i da ipak imamo pravi osećaj posebnosti letnjih večeri?

Limunada s raznim ukusima

Limunada ne samo da osvežava nego je i dobra za naše zdravlje, a osnovnu verziju od vode i limuna vrlo je jednostavno napraviti kod kuće. Jedna čaša takvog napitka sadrži samo 42 kalorije. Međutim, poslednjih godina sve su popularnije i one od raznog voća, pa čak i od biljke lavande, pa se tako i na našem tržištu mogu naći različite verzije i poigravanje imenima poput jagodade, malinade, limunane i slično.

Bez obzira na to o kojem je voću reč, ako se kombinuje samo s vodom, ledom i vrlo malo šećera, ovo osvežavajuće piće prigodno je za sve prilike i nikako neće negativno uticati na naše zdravlje.

Mohito

Kada su u pitanju letnja pića, tačnije kada je reč o letnjim koktelima, mnogi često posežu za osvežavajućim mohitom. On se priprema od belog ruma, limunovog ili limetinog soka, kašičice šećera, mineralne vode i nane. Zbog toga deluje vrlo osvežavajuće i ujedno je idealna zamena za one koji vole margaritu. Naime, puna čaša u zavisnosti od količine dodatog šećera, ima samo do 150 kalorija.

Frosé

Piće koje će ne samo rashladiti nego se ujedno savršeno uklapa u instagramsku priču svakako je frosé, koji se najjednostavnije može opisati kao zamrznuta verzija vina rosé. Ovaj napitak jednostavno je pripremiti od rosea, leda i malo limunovog soka, a jedna čaša, ako se ne doda šećer, sadrži manje od 90 kalorija.

Radler

Piće koje nastaje spajanjem srednje tamnog ili češće svetlog piva, s limunovim sokom u razmeri 1:1 vrlo je popularno kao letnje osveženje. Iako u sebi sadrži dodatnu glukozu, ako se konzumira s merom, neće uticati na nakupljanje masnih naslaga. Jedna čaša radlera sadrži 60 kalorija.

Ako pokušate da napravite radler sami kod kuće, umesto zaslađivača možete dodati med i tako unaprediti hranljivu vrednost pića.

Crveno vino

Ako ste ipak za klasičnije uživanje u vinu, uvek možete posegnuti za običnim, rashlađenim crvenim vinom. Jedna čaša kvalitetnog crnog vina sadrži 88 kalorija, a kada se konzumira s merom, ima i brojne zdravstvene dobrobiti. Naime, bogato je flavonoidima koji su snažan antioksidant i pomažu organizmu u borbi protiv alergija, virusa i kancerogenih ćelija. Takođe je dokazano da povoljno deluje i na zdravlje srca, jer opušta kardiovaskularni sistem.

Izvor: Zadovoljna.hr