JA U LJUBAV VERUJEM

Prošlog meseca navršeno je 20 godina od premijere jednog od najlepših romantičnih filmova svih vremena – Notting Hill – sa Džulijom Roberts i Hjuom Grantom u glavnim ulogama.

 

Jedan od najomiljenijih romantičnih filmova ljubitelja tog žanra i film koji svi čuvamo u sećanju je onaj koji pamtimo, između ostalog, i po divnoj rečenici: „Ali ne zaboravi da sam ja devojčica, pred dečakom, koja traži da je voliš“.

notting hill

Izgovorila ju je protagonistkinja Ana Skot (Džulija Roberts) svom partneru Vilijamu Takeru (Hju Grant) u filmu „Notting Hill“ (prevedeno kao: Ja u ljubav verujem), reditelja Rodžera Mičela.

Povodom dve decenije od njegovog nastanka, otkrivamo osam zanimljivosti koje možda niste znali o ovom kultnom filmskom ostvarenju.

Najbolje plaćena glumica na svetu

Džulija Roberts postala je zahvaljujući ovom filmu najbolje plaćena filmska zvezda na svetu – poput lika koji je glumila. Dvadeset godina kasnije, ona je još uvek među prvih 10 najbolje plaćenih glumica na svetu.

Knjižara… i Adel

U stvarnom životu, knjižara Hjua Granta bila je antikvarnica koja se nalazila pored mesare, a malo dalje bila je produkcijska kancelarija Ričarda Kertisa, scenariste filma. Nedugo nakon što je postala poznata, pevačica Adel kupila je stan iznad „knjižare“, ali je tamo živela veoma kratko.

Čuvena plava vrata

To nije bila dekoracija, već prava kuća u kojoj je nekada živeo Ričard Kertis. Godinu dana nakon premijere filma, prodata je i originalna vrata su prodata na aukciji. Ona se sada nalaze na imanju u Houp Kovu.

Sličnost sa poznatim filmskim ostvarenjem

Kada je scenarista, Ričard Kertis, odgledao film (čiji je originalni snimak trajao tri i po sata), shvatio je da ima dosta sličnosti sa filmom Četiri svadbe i sahrana (1994), u smislu da se muški lik, koji takođe tumači Hju Grant, zaljubljuje u jednu Amerikanku koju s vremena na vreme vidi u poseti Velikoj Britaniji, a ljubavna priča se odvija tokom nekoliko meseci.

Velika usta

Uprkos tome što su postali jedan od najprivlačnijih parova u filmovima, iza kulisa, odnos između Hjua Granta i Džulije Roberts nije bio previše srdačan. Na primer, Grant je za Džuiju rekao da ima velika usta i da je svestan da je bilo suptilnog eha dok je ljubio. Džulija mu je oprostila sve komentare i rekla je da je voljna ponovo da radi sa njim. Dvadeset godina kasnije, to se još nije dogodilo.

Siguran izbor

Džulija Roberts je od početka bila jedina opcija za ulogu, a na svu sreću, čim je pročitala scenario, odmah je rešila da prihvati ulogu. Što se tiče Hju Granta, odluka o njegovom izboru bila je jednoglasna, posebno od strane Ričarda Kertisa, scenariste.

Poštovanje prema Holivudu

Džulija Roberts se nije složila sa parafraziranjem poznate fraze Rite Hejvort: „Spavaju sa Gildom, ali se probude sa mnom”. „Mrzim da kažem nešto negativno o tome što je Ričard napisao, jer je genije, ali mrzim da izgovorim tu frazu. Ne verujem u to”, izjavila je svojevremeno Roberts. Inače, lik Džulije Roberts bio je inspirisan glumicama Grejs Keli i Odri Hepbern.

Legendarna klupa u parku

Posetioci Noting Hila, u potrazi za klupom u parku u kome se odvija deo filma, neće je tamo naći. Trenutno se nalazi u zapadnoj Australiji, u istočnom Pertu. Stanovnik Perta je anonimno poklonio klupu gradu, a ona se nalazi u parku koji se noću zatvara.

Izvor: B92.net