OPASNA ZONA

Bi-Bi-Si je dobio dozvolu da poseti Porton Daun, mesto u kom se čuvaju patogeni četvrtog stepena, odnosno smrtonosni virusi koji mogu da zbrišu planetu.

 

Dobro došli u tajnu britansku laboratoriju u kojoj se proučavaju zaštita od hemijskog oružja, balistika, eksplozivi i kibernetička bezbednost.

porton daun

Bi-Bi-Si je dobio dozvolu da poseti Porton Daun. Novinaru Frenku Gardneru omogućeno je da vidi kako izgleda ta tajanstvena ustanova četvrtog stepena. Reč je o stepenu koji podrazumeva da tu ekipa Odbrambene laboratorije za nauku i tehnologiju analizira najsmrtonosnije viruse na svetu, kao što su ebola i marburg.

Frenk Gardner, reporter koji prati sektor bezbednosti, tamo se sastao sa jednim od naučnika.

U zgradi za biološku izolaciju čuvaju se patogeni četvrtog stepena, odnosno oni najopasniji, oni koji mogu da ubiju. Najbliže što neko spolja može da se približi laboratoriji trećeg stepena je pogled kroz mali okrugli prozor. Iza njega je laboratorija u kojoj se radi sa živim bakterijama bubonske kuge.

„Ovde se radi na projektu novih antibiotika i zaštite osoblja u Velikoj Britaniji, u kome se koriste i bakterije bubonske kuge“, rekao je jedan od najmlađih naučnika zaposlenih u Porton Daunu, po imenu Rori.

Zaraženi bubonskom kugom pate od groznice, povraćanja i natečenih limfnih čvorova, a u krajnjem slučaju mogu i da umru. To je, međutim, samo jedan od smrtonosnih patogena koji se ovde istražuju. Dalje niz hodnik nalaze se crvena vrata, iza kojih je četvrti stepen. To je najviši stepen izolacije i tu se radi na najopasnijim patogenim virusima.

Kontakt sa virusima ebole i marburga izaziva snažnu reakciju i može da bude fatalan, pa naučnici prilikom svakog ulaska i izlaska prolaze rigoroznu bezbednosnu proceduru. A Frenk Gardner je prvi dobio priliku da razgleda očišćenu verziju laboratorije.

„Navikli smo stalno da koristimo rukavice, skidamo ih i stavljamo više puta dnevno. Tako sam shvatio da je hidratantna krema vrlo korisna stvar, a moj radni sto je prepun različitih vrsta krema“, objašnjava Rori.

U takvoj strogo čuvanoj laboratoriji naučnici su potvrdili da je nervni otrov novičok upotrebljen za trovanje bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke prošle godine u Solzberiju. Na pitanje je li taj slučaj predstavljao neku vrstu upozorenja za ljude koji rade u Porton Daunu, Rori odgovara:

„To je deo našeg posla, zato smo ovde. Obavićemo svoj posao najbolje što umemo.“

Sve spomenuto, međutim, samo je manji deo posla koji se ovde obavlja. U Porton Daunu se bave i balistikom, eksplozivima, kibernetičkom bezbednošću i odbranom od hemijskog oružja.

U jednoj od zastakljenih i izolovanih laboratorija nalazi se Čovek iz Portona, robot lutka odevena u zaštitno odelo sa unutrašnjim senzorima, koji testiraju da li je ono otporno na nervne otrove i iperit. Čovekoliki robot u prirodnoj veličini simulira pokrete vojnika u akciji. Nedavni napadi bojnim otrovima u Siriji ukazali su na potrebu za baš takvim istraživanjima.

Izvor: B92.net