REVOLUCIONARNI PROIZVOD

Oko 200 miliona guma godišnje mora biti bačeno u svetu zbog bušenja, ali sada postoji ona koja se ne može probušiti! Njen prototip predstavljen je nedavno, a za pet godina pojaviće se na tržištu.

 

Francuska kompanija Mišlen predstavila je prototip nove generacije auto-pneumatika, bez vazduha, te otpornih na bušenje, razvijen u partnerstvu sa američkim „Dženeral motorsom“ i planira da se na tržištu pojave već 2024. godine.

ne može probušiti

Guma koja se ne može probušiti i ne naduvava se, već težinu vozila nosi na svojoj otvorenoj, rešetkastoj konstrukciji, predstavlja tehnologiju bez presedana koja eliminiše svaki rizik od probijanja, što bi vozačima trebalo da donese „više mira“ i potencijalno nudi „velike ekološke prednosti“, rekao je Erik Vines, direktor istraživanja i razvoja Mišlena na sastanku o održivoj mobilnosti „Movin’On“.

„To je zaista revolucionarni proizvod. Sada oko 200 miliona guma mora biti bačeno svake godine u svetu zbog bušenja, probijanja ili oštećenja od neprikladnog pritiska. To je ekvivalent težine 200 Ajfelovih kula“, rekao je on na konferenciji za novinare.

Prototip, nazvan „Uptis“ (Unique Puncture-proof Tire System – Jedinstveni sistem pneumatika otporan na probijanje), koristi novu tehnologiju zasnovanu na kompozitnim materijalima, koja omogućava performanse slične tradicionalnim gumama, kažu projektanti.

„Imate sve elemente Mišlenove gume, bez nedostataka“, rekao je novi predsednik te grupe, Floran Menegak.

Prototip se testira na vozilu „Ševrolet Bolt EV“ američkog „Dženeral motorsa“.