SMANJIVANJE BOLA

Postoji li prirodno smanjivanje bola i kao? Pet biljaka i biljnih ekstrakata koji efikasno uklanjaju bol čak i kada je u pitanju hronični bol

 

Bol je često neprijatan osećaj koji se može javiti usled oštećenja tkiva, njegovog predstojećeg oštećenja, ili se može usled određenih neuroloških poremećaja. Po definiciji Svetske zdravstvene organizacije „bol je neprijatno čulno ili emocionalno iskustvo povezano sa stvarnim ili potencijalnim oštećenjem tkiva“.

Bol je veoma često jedan od simptoma neke bolesti pa se smanjivanje bola predlaže tek nakon pregleda lekara, jer za adekvatno lečenje preporučuje se poseta lekaru kako bi se utvrdio pravi uzrok bola.

Tehnike za prirodno smanjivanje bola – saveti kako smanjiti bol prirodnim putem

Lečenje bola i medikamentozno smanjivanje bola je simptomatsko lečenje, dok bi lečenje bolesti koja uzrokuje bol bilo kauzalno lečenje i kada je moguće uvek se sa njim započinje. Bol može biti akutan i hroničan, bitno je naglasiti da usled neadekvatnog tretiranja akutnog bola može doči do razvoja hroničnog bola čime problem postaje još veći.

Ukoliko patite od hroničnog bola verovatno znate da je upotreba lekova protiv bolova (analgetika) često povezana sa pojavom velikog broja neželjenih efekata koji mogu biti veoma štetni po vaše zdravlje. Nesteroidni antiinflamatorni lekovi su lekovi prvog izbora u terapiji hroničnog bola umerenog intenziteta i ova grupa lekova je jedna od najpropisivanijih u celom svetu.

Najčešće se analgetici koji su u slobodnoj prodaji kupuju u apotekama za smanjivanje bola.

Ali, neki od najčešćih neželjenih efekata koji se javljaju pri upotrebi nesteroidnih antiinflamatornih lekova su problemi sa varenjem, dispepsija, dijareja ili opstipacija, nadutost, mučnina, oštećenje jetre i sluznice želuca koje može dovesti do pojave čira na želucu.

Smanjenje bolova do određene mere je moguće i prirodnim putem, bez upotrebe velikog broja lekova.

Dodatak nekih biljaka u vašu ishranu uz redovno vežbanje koje je prilagođeno vašem zdravstvenom stanju, uz kontrolu ishrane i balansiran unos vitamina i minerala, kao i uz primenu tehnika relaksacije može učiniti vaš bol podnošljivijim.

Primenom biljaka sa antiinflamatornim dejstvom može se smanjiti intenzitet bola budući da u osnovi bola stoji neki zapaljenski proces.

BioGast kapi za Helikobakter pilori

Neki od preparata koji su prirodnog porekla sadrže neke od sledećih biljaka ili njivih ekstrakta:

Ekstrakt paprike – kapsaicin

Za kapsaicin koji se nalazi u paprici je dokazano da efikasno može ublažiti bol jer aktivira neuronske završetke i vrši kontrolu bola regulacijom sprovođenja impulsa do mozga. Kapsaicin ili ekstrakt crvene paprike najčešće se može naći u obliku masti sa oko 0,025% do 0,075% kapsaicina.

Često se ova mast preporučuje smanjivanje bola kod probadanja u leđima.

Gavez

Ako imate bol koji se javlja u predelu leđa i koji vam stvara veliku nelagodnost možete probati krem koji sadrži ekstrakt gaveza jer je pokazano da upravo ova dragocena biljka efikasno umanjuje bol. Krem primenjujte tri puta dnevno blagim utrljavanjem u zonu bola.

Pre upotrebe ovih kremova sa gavezom preporučuje se poseta lekaru kako biste otkrili uzrok bola jer bol u leđima može imati mnogo različitih uzroka.

Glukozamin i hondroitin

Za glukozamin postoje dokazi da može pomoći kod bolova u zglobovima, ipak, još uvek nije otkriven tačan mehanizam ovog dejstva. Hondroitin se često u proizvodima nalazi zajedno sa glukozaminom i potencira njegovo analgetičko dejstvo.

I hondroitin i glukozamin ulaze u sastav hrskavice zglobova pa se njihovom primenom može uticati na njen sastav.

Omega 3 masne kiseline

Ukoliko ne unosite dovoljno masnih kiselina ishranom preporučuje se upotreba suplemenata na njihovoj bazi jer efikasno umanjuju nastanak proinflamatornih jedinjenja koja se pojačano sintetišu u bolnoj zoni. Smanjenjem zapaljenja može doći do smanjenja intenziteta bola.

Namirnice koje su bogate ovim masnim kiselinama su masna morska riba, ulje od kanole, orah, badem, laneno seme.

Kurkuma

Kurkuma sadrži veliki broj antioksidanata koji mogu uticati na smanjenje zapaljenja i na taj način smanjuje bol. Kurkumin predstavlja aktivnu komponentu sa izuzetno moćnim antiinflamatornim dejstvom pa se osobama koje pate od hroničnog bola preporučuje jedna kašičica kurkume koja sadrži dovoljnu količinu ovog jedinjenja.

Osim toga, kurkuma se može koristiti i kao začin jer daje karakterističnu živu boju i ukus svim jelima.

Milan Popović

Izvor: Priroda na Dar