PRIČA O LEGENDARNOM PROIZVODU

Svi znaju za pti ber ili „petit ber“ (nepravilno). Jedinstveni ukus, jedinstveni oblik, jedinstveni naziv. Iz hiljada fabrika širom sveta već ceo vek izlaze kutije na kojima je ispisano njegovo ime.

 

Ipak, postoji samo jedan pravi i prvi. Luj Lefevr Itil, osnivač je prve francuske konditorske kompanije „LU“ i čuvenog keksa pti ber.

pti ber

Ipak, postoji samo jedan pravi i prvi. Luj Lefevr Itil, osnivač prve francuske konditorske kompanije „LU“, čuveni keks je stvorio 1886. godine u Nantu. Originalni Petit Beurre se i dalje pravi po istom receptu, u fabrici koja nosi inicijale njegovog tvorca.

Luj Lefevr Itil je Mali puter napravio po ugledu na engleske biskvite tog vremena, a ovaj keks čak i svoj prepoznatljiv oblik duguje modli koju je Luj doneo iz Engleske. Keks ima četiri ćoška koji simbolišu 4 godišnja doba; 52 zupca koja predstavljaju 52 nedelje u godini i 24 rupice, kao što dan ima 24 časa.

Davne 1897. godine, zaštitni znak ovog keksa postao je „mali školarac“ kog je slikar Firmin Bize naslikao na posteru, po ugledu na svog sina Žaka. U međuvremenu, dobio je i sopstvenu vrstu keksa. Petit ecolier, kako se na francuskom jeziku kaže Mali školarac, predstavlja varijantu Pti Bera sa čokoladnim prelivom, u koji je utisnuta figura školarca.

Može se reći da je Luj Lefevr Util zapravo pionir industrijske ere. Perfekcionista sa smislom za marketing, Luj je shvatio važnost pakovanja, i važnost građenja imidža brenda. Sa velikom pažnjom je birao sastojke vrhunskog kvaliteta za svoj proizvod, kao što su mleko, jaja, brašno… Za reklame je angažovao velike umetnike svog doba – Muhu, Kapiela, Loara, a i sam je posedovao izuzetan smisao za industrijski dizajn, koji je primenjivao na svoje proizvode. U svojoj kući je okupljao umetnike i podržavao sve inovacije tog vremena.

Kada 30-ih godina XX veka kompaniju preuzima njegov sin Luj Mišel, i sam nastavlja da umetnost primenjuje u dizajnu i marketingu i uvodi inovacije ambalažu, a njegov sin Patrik uvodi kolor fotografije na pakovanja.

Danas, kompanija LU posluje u okviru koncerna Kraft, a u Nantu se i dalje proizvodi isti onakav Le Petit Beurre keks kakav se proizvodio i daleke 1886. Širom sveta prodaju se keksi sa ovim nazivom, ali najčešće, kvalitet ne može da se meri sa originalnim. Dok druge kompanije pojeftinjuju proizvodnju, ubacujući u ovaj keks manje kvalitetne sastojke, originalni LU i dalje se sastoji od putera, mleka i brašna.

Izvor: Detinjarije.com