IZUM ENERGETSKE EFIKASNOSTI

Neke opštine će novac iz budžeta potrošiti na obnovu škole ili vrtića, a solarni paneli na krovu ovih objekata biće „posebna dekoracija“, uz novu izolaciju, stolariju, energetski efikasno osvetljenje…

 

Za projekte koji će doprineti uštedi energije i smanjiti emisiju štetnih gasova, 24 lokalne samouprave dobile su 325 miliona dinara, i to bespovratno iz Budžetskog fonda za energetsku efikasnost. Takvi projekti doprinose uštedi energenata i do 40 posto.

solarni paneli na krovu

Neke opštine će novac potrošiti na obnovu škole ili vrtića, druge na dom zdravlja ili neku drugu ustanovu. Objekti će dobiti izolaciju, stolariju, energetski efikasno osvetljenje, kotlove i toplotne pumpe za grejanje ili solarne panele.

Gradonačelnici i predsednici opština iskoristili su priliku i prijavili se za konkurs. Kažu da su zadovoljni onim što je ostvareno.

„Ono što je veoma važno jeste da smo mi, naš energetski menadžer i njegov tim aplicirali i za grad Čačak i za opštinu Lučani i da su oba projekta prošla“, rekao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Predsednik Opštine Irig Stevan Kazimirović je izjavio da je značaj tih projekata i u tome što će smanjiti iseljavanje iz sela.

„Sada smo konkurisali za našu seosku mesnu zajednicu Kruševluk–Prnjavor. Ovo su projekti koji teže da ostavljaju mlade na selu i pomažu energetskoj efikasnosti“, naglasio je Kazimirović.

Računa se da će 24 projekta doneti uštedu samo struje od 8,2 miliona kilovat sati godišnje.

„Oko 490.000 evra godišnje će ovi projekti doneti kao uštedu. Smanjićemo emisiju ugljen-dioksida za 3.300 tona godišnje. Ovi projekti, pored energetske efikasnosti u nekim sredinama imaju i elemente prelaska na obnovljive izvore energije“, saopštio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Ministar najavljuje da će Vlada uz podršku Evropske unije uskoro formirati još jedan Fond koji će u unapređenju energetske efikasnosti pomagati građanima.

Predsednik opštine Ljubovija Milovan Kovačević ističe da je teže uraditi projekte za velike stambene zajednice.

„Morali bismo prvo da razmišljamo, da li možda krenuti od velikih stambenih zajednica, jer je tu malo teže uraditi projekte“, rekao je Kovačević.

Iz Budžetskog fonda energetske efikasnosti do sada su sređena 53 objekta. Neki sredstva dobijaju drugi put, Kruševac treći, a Ljubovija i Svilajnac već četvrti put.

Izvor: RTS