TRENING NA +30

Vežbanje po vrućini može biti izazovno i zato je prilikom treninga u letnjim mesecima dobro dodatno pripaziti na neke detalje, kako ne bi bilo suvišnih izgovora.

 

Vedro nebo i sunce prizor su koji mnoge oduševljava, međutim letnje vrućine sa sobom donose i neke probleme. Između ostalog, otežavaju vežbanje, posebno osobama koje preferiraju aktivnosti na otvorenom.

vežbanje po vrućini

Vežbanje na visokim temperaturama može biti izazovno i zato je prilikom treninga u letnjim mesecima dobro dodatno pripaziti na neke detalje. Međutim, vrućinu nemojte koristiti kao izgovor za neaktivnost jer bitna je samo dobra priprema zahvaljujući kojoj ne postoji razlog zbog kog bi se trebalo odustati od vežbanja.

U nastavku zato pročitajte sedam trikova pomoću kojih nećete morati odustati od omiljenih aktivnosti dok se budu obarali temperaturni rekordi.

1. ISPLANIRAJTE DOBA DANA U KOJEM ĆETE VEŽBATI

Ovaj jednostavni savet je vrlo važan. Za vežbanje, posebno ono na otvorenom, birajte doba dana kada su temperature ipak nešto niže. To znači da svakako izbegavate vežbanje u najtoplijem razdoblju dana, a dve glavne opcije neka vam budu rano jutro il veče.

2. ISPLANIRAJTE LOKACIJU

Ako vežbate na otvorenom, izaberite lokaciju u hladovini umesto područja koje je direktno izloženo sunčevim zracima. Leti je šuma uvek bolji izbor od gradskog asfalta.

3. ODEĆA

Nosite široku odeću u svetlim bojama. Svetlije nijanse pomoći će u odbijanju toplote, a saveznik će vam biti i odeća za vežbanje izrađena od materijala koji će vam pomoći da vam bude ugodno i da ostanete suvi.

4. ZAŠTITNI FAKTOR

Krema za sunčanje neka vam bude obavezna oprema prilikom vežbanja i to neka s visokim zaštitnim faktorom. Zaštita kože je važna dok vežbate, a čak i oblačnim danima moguće su opekotine i crvenilo od sunca.

5. VODA

Dok vežbate pazite na unos vode. Pre izlaska popijte čašu ili dve, a vodu obavezno ponesite sa sobom. Dok vežbajte svakih 15-ak minuta malo popijte čak iako niste žedni, a kada završite s vežbanjem popijte još nekoliko čaša vode.

6. PAZITE NA UNOS SOLI

Iako najčešće slušamo savete da moramo koristiti manje soli, za vreme letnjih vrućina, pogotovo ako redovno vežbate, dobro je malo više posoliti hranu. Čak i u vašu bocu s vodom možete dodati malo soli koja je vrlo važna jer se natrijum koji se u njoj nalazi veže za vodu i pomaže u održavanju ravnoteže telesnih tečnosti.

Niski nivoi soli u telu dovode do umora i otečenosti, posebno kod žena.

7. NE DOVODITE SE DO STANJA U KOM OSEĆATE VRTOGLAVICU, SLABOST ILI BOL

Ako na primer planirate da trčite pet kilometara, ali nakon tri shvatite da se osećate stvarno loše, zaustavite se. Nemojte se forsirati do situacije u kojoj će vam postati neizdrživo loše. Slušajte svoje telo i ako osetite da vam se vrti i da ste slabi, vreme je za odmor.

Na kraju, upravo je slušanje vlastitog tela najbitnije. Ako ponekad i preskočite trening to nije problem, posebno ako postoje upozorenja na talase vrućine.

Izvor: Zadovoljna.hr