„SREDSTVA“ ZA SMIRENJE

Na putovanje sa decom ponesemo svašta, pa im u toku vožnje dajemo da jedu grickalice, igraju se telefonom ili igračkama, kako bi ih smirili na zadnjem sedištu i mogli na miru da vozimo.

 

Skoro dve trećine roditelja priznaje da im je teško da se koncentrišu na vožnju kada njihova deca „luduju“ za zadnjem sedištu.

putovanje sa decom

Ono što posebno zabrinjava jeste podatak da 29 odsto vozača kaže da se osećaju manje sigurno za volanom u tim situacijama, navodi se u jednom istraživanju kompanije Nisan.

Roditelji kažu da nivo ometanja može dovesti do taga da skrenu pogled sa puta, a ruke sa upravljača. Takođe kažu da su prolazili kroz crvena semafora, zaboravili da upale migavac, iznenada kočili, išli kroz saobraćajne trake bez potrebe, pa čak i bili prisiljeni da u potpunosti zaustave automobil.

Kao rezultat toga, roditelji se sve više okreću tehnologiji u automobilu u nastojanju da sačuvaju mir i bezbednost u vožnji. Istraživanje je pokazalo da je izbegavanje ometanja jedna od najvećih briga roditelja pri izboru automobila, a svaki treći kaže da bi tražili model sa sisteima pomoći u vožnji prilikom kupovine sledećeg automobila. Posebno se navode sistemi automatskog kočenja u slučaju opasnosti, upozorenje o napuštanju trake i prilagodljivi tempomat.

Što se tiče ponašanja dece koje roditelje za volanom najviše izbacuju iz takta, na vrhu liste su plakanje i vrištanje sa 65 odsto. Slede tuče između braće i sestara, odnosno drugara (u 58 odsto slučajeva). Skoro polovina vozača poludi kad im udaraju u leđa sedišta, 43 odsto kada im se otkopča pojas, a 39 odsto kada krenu da lete igračke po kolima.

Kada se voze s decom, 15 odsto ispitanika kaže da izbegava korišćenje autoputeva ili otperećenih puteva.

A kako bi ih smirili, 37 odsto deci daje tablete ili pametne telefone. Igračke su izbor u 37 odsto slučajeva, a pevanje uz muziku kod nešto više od polovine vozača. Slatke i slane grickalice su izbor 22 odsto vozača.

Upozoravamo da gledanje u ekran može dovesti do mučnine u vožnji, pa ako i vi dajete tablete ili telefone klinicama budite pažljivi.

Nisan donosi i deset najboljih saveta koji će pomoći da vam putovanje sa decom na zadnjem sedištu protekne sa što manje stresa:

1. Isplanirajte unapred putovanje kako biste izbegli nepotrebna zaustavljanja

2. Odvojite vreme za toalete i pauze za odmor

3. Eksperimentišite sa različitim tipovima muzike u automobilu kako biste našli onaj pravac koji će se svideti najviše vašoj deci

4. Opremite automobil električnim uređajima koji će animirati decu

5. Neka deca imaju ulogu u planiranju puta – zbog toga će biti uzbuđena i radovaće se putovanju i vremenu u kolima

6. Imajte dovoljne količine zdravih grickalica kako bi deca imala dovoljne energije; gladna deca su bučna deca

7. Ponesite omiljene dečje igračke koje će deci pružiti osećaj bliskosti i sigurnosti

8. Uklopite puteovanje sa rutinom vaše dece. Ako spavaju u određeno vreme, razmislite da li bi mogli da spavaju tokom vožnje

9. Uverite se da su deca udobno obučena i smeštena u odgovarajuće, pravilno podešeno sedište

10. Pre puta proverite sve što treba u automobilu: nivoe tečnosti, dubinu šare na gumama i pritisak u njima i uverite se da vam klima radi pravilno. Ne postoji ništa gore nego da vam automobil stane na polu puta do mora sa decom na zadnjem sedištu.

Izvor: Mondo.rs putovanje sa decom