NE BACAJU HRANU

Britanski lanac supermarketa „Tesco“ počeće da od neprodatog hleba stvara nove proizvode, čime će pokušati da smanji bacanje ove životne namirnice.

 

Najveći britanski lanac supermarketa „Tesco“ pokušaće da umanji bacanje hrane tako što će neprodate vekne iz svojih pekara pretvarati u nove proizvode.

od neprodatog hleba

Višak hleba jedan je od najvećih problema u maloprodaji hrane, prema britanskoj državnoj savetodavnoj službi Vrap, naročito kada su u pitanju sveže pečena peciva kratkog roka trajanja.

Najnoviji podaci Vrapa pokazuju da viškovi iz pekara predstavljaju skoro trećinu (67.500 tona) ukupne hrane koja se baca u Velikoj Britaniji godišnje, piše Gardijan.

Hleb je druga hrana po tome koliko se baca u domovima, sa procenjenih milion bačenih vekni dnevno. Takođe je jedan od najčešće bacanih proizvoda u bilo kom stadijumu lanca nabavke.

„Tesko“ kaže da su svež baget i kifle, iako među najpopularnijim pecivima u Britaniji, najčešće oni proizvodi koji ostaju na policama neprodati. Maloprodajni lanac saopštio je kako je odlučio da iskoristi neprodate proizvode za pravljenje tosta s maslinama i pudinga od hleba koji će se od sledeće nedelje prodavati u 24 prodavnice. Kompanija procenjuje da će na taj način prepoloviti količinu hleba koji se baca, ako se ponuda proširi na sve njihove prodavnice.

Sada se Teskovi viškovi hleba prodaju po sniženoj ceni, a deo se šalje centrima za besplatnu distribuciju hrane istog dana kada su proizvedeni. Potom se nudi zaposlenima besplatno, pa se na kraju ono što preostane koristi za ishranu životinja.

Izvor: 021.rs