BOSANSKE PIRAMIDE

Ako idete na rafting na Tari ili na Sutjesku, posetite bosanske Pješčane piramide kod Foče udaljene samo 9 km od grada

 

Šta je možda Kusturici bila inspiracija za film Arizona Dream, možda Pješčane piramide, turistička atrakcija kod Foče. Zanimljiva geomorfološka formacija, po zapisima starija od 200 godina, koja i danas raste i širi se.

bosanske Pješčane piramide - Foča panorama

BiH ima čak dve lokacije sa piramidama, one poznatije bosanske piramide Sunca i Mjeseca su u Visokom a one malo poznate su Pješčane piramide u okolini Foče, tačnije 9 km od Foče.

Kako jedan grafit u Visokom kaže: „Je..š zemlju koja piramidu nema“ to smo mi morali da vidimo makar jednu od lokacija dok smo prolazili Bosnom.

Zato smo obišli Pješčane piramide u Foči jer smo bili na raftingu na Tari.

A za one koje zanima priča o piramidama u Visokom neka pročita na sledećem linku o čemu se tamo radi, jesu li to piramide ili nisu:

https://www.bastabalkana.com/…/misterija-bosanske-piramide…/

Kako rekosmo Pješčane piramide kod Foče se nalaze 9 km od grada. Ide se solidnim asfaltiranim seoskim putem u prvom delu. Put ide do samih piramida ali je zadnjih nekoliko kilometara lošijeg kvaliteta, nije za automobile koji imaju nizak klirens.

bosanske Pješčane piramide - Foča panorama spreda

Mi smo se dobro našetali do Pješčanih piramida jer smo na 3.8km od lokacije ostavili vozila na jednoj raskrsnici i krenuli peške. Nismo znali da sve vreme put do Pješčanih piramida ide sve vreme nizbrdo a da je povratak sve vreme uzbrdo. Nešto naučiš na teži način.

Pješčane piramide kod Foče su geološki fenomen nalik na Djavolju varoš u Srbiji i slične fenomene u Dolomitima, Italija ili u Koloradu ali su mnogo manjeg obima nego srpska atrakcija ali vredi posete. Pješčane piramide su dužine do 200 m i širine 10 m. Nastaju ispiranjem i erozijom tla, stim da je čvršći i teži materijal na vrhu – kapa piramide, koji pritiskom daje čvrstinu da se porozniji materijal ispod ne raspadne, a vetar i voda spiraju obodni materijal praveći kupe, odnosno pješčane piramide. Zemlja je lepe žuto crvenkaste boje.

Taman da steknete utisak kako izgleda Kolorado ili Arizona.

bosanske Pješčane piramide - Foča sa zadnje strane

Samo da dodam, na samoj lokaciji nema ništa drugo osim piramida, male ograde spreda i na strani, stepenište do vidikovca i jedne osmatraćnice da se pogledaju piramide sa zadnje strane, jer je pozadi piramida velika rupa.

Nema vode, nema izvora, česme, kioska, fast food-a, prodavnice, nema suvernira, nema baš ničega za turiste. Nema ni turista, bili smo jedini tamo u sred dana, doduše bio je radni dan.

Niže 2 km je pećina, kako stoji na mapi, ali je nismo pronašli, a lokalni ljudi su nam rekli da ćemo je teško i naći jer je zarasla.

Pješčane piramide kod Foče su lep izlet i doživljaj.

Zlatko Šćepanović