STVARI KOJE SMO BAŠ SVI ŽELELI

Ukoliko ste rođeni u periodu između 1980. i 2000. godine, spadate u jednu grupu koja je na poseban način odredila putanju sveta. U pitanju su čuveni milenijalsi koji su međaši između novog doba i nekog analognog i sporijeg hoda.

 

Zanimljivo je da milenijalsi nikada ne priznaju da su deca evolucije, ali svojim postupcima to uvek dokazuju.

gedžeti

Naime, deca koja su rasla uz uporan zvuk fudbalske lopte i maminog “Ruuuuuuučaaaak”, najednom su postala deca koja su navučena na video igre. I to je tako. A koji su to gedžeti koji su detinjstvo milenijalsa činili zanimljivim i uzbudljivijim.

Game boy

Sigurno da ne postoji dete koje nije maštalo da se uveče, kada svi zaspu, sakrije ispod ćebeta sa svojim virtualnim prijateljem – nintendovim game boyem i odigra nekoliko partija nindža kornjača ili već nekih drugih pucačina. Vremenom su mobilni telefoni zamenili game boy, pa je čuvena zmijica iz Nokie 3310 postala prvak. Servisi mobilnih telefona su omogućili da neke stare navike ponovo aktiviramo, pa tako iz polovnih i starih telefona možemo izvući poruke, beleške, ali i rekorde na igricama. 

Tamagoči

Ova igračkica sigurno je bila najpopularnija na kraju devedesetih i početku dvehiljaditih. U pitanju je virtualni kućni ljubimac kog je trebalo hraniti, puštati ga da odmara, zablavljati ga. U Srbiji se tamagoči pojavljivao kao oblik jajeta, ali veoma često i kao Miki ili Mini Maus. U to vreme pojsavljivale su se i prve kineske radnje. A sa njima su se pojavili brojni novi gedžeti. Ali i modernije verzije ovog zanimljivog gedžeta. Tamagoči je takođe umeo da se virtualno uneredi, pa je trebalo počistiti za njim. Eh, kakva vremena.

Pejdžer

Pejdžer nije bio kao drugi gedžeti. Bio je to gedžet koji nije mogao baš svako da priušti. Naime, pejdžer su koristili poslovni ljudi, ali i opaki momci, a služio je kao telekomunikacioni uređaj koji ima mogućnsot da prikazuje numeričke ili tekstualne poruke. Neki pejdžeri služili su samo da obaveste vlasnika da je tražen, ali on nije mogao da odgovori. Drugi su pak bili slični SMS komunikaciji, pa se pomoću njih mogla i primate i slati poruka.

Tetris

Tetris je bio popularan tokom godina koje su prethodile revoluciji u sferi digitala. Reč je o logičkoj video igri koju je Aleksej Pažitnov projektovao 1984. godine. Ime mu potiče od reči tetra što znači četiri, jer su oblici figura koje se ređaju u ovoj igrici napravljeni od različito kombinovanih kvadrata. Kao što se danas, gotovo nikada, u WC na veliku nuždu ne ide bez mobilnog, tako se nekada nije išlo bez tetrisa. Ovaj gedžet bio je jako popularan i na đačkim ekskurzijama i tokom putovanja.

Vokmen

Zanimljivo je da su kasete sa trakom jako kratko trajale, a da je period od ploča do CD-a prošao veoma brzo. Ipak, milenijalsi su imali tu naviku da običnom olovkom kasete motaju na početak, a vokmen je služio za slušanje muzike u transportu. Slušalice za vokmen obično su bile veće od bubica, ali manje od onih koje se danas koriste, a vokmen se često kačio i na gajku od pantalona ili na kaiš. Vokmen su koristili svi, od dece za slušanje bajki, do gradskih mangupa koji su pevušili pesme i osvajali dame.