UDAHNUTI NOVI ŽIVOT

Iako se čini da je renoviranje kuće ili stana veliki trošak, to ne mora da bude slučaj ukoliko osmislite dobar plan.

 

Ako razmišljate o osvežavanju ili modernizaciji svog doma, ali ste na strogom budžetu, postoje brojni jednostavni i pristupačni zahvati koji će svakom prostoru udahnuti novi život.

životni prostor

Prvi utisci su važni

Prozori su veoma bitan elemenat svakog objekta koji znatno utiče na njegov spoljašnji i unutrašnji izgled. Veliki prozori i vrata Vašem domu daju svetlost i prozračnost i zaista mogu da transformišu skoro svaki prostor. Ako se Vaš budžet može rastegnuti na tu stavku, razmislite o zameni starih prozora novim s okvirima od tvrdog drveta ili aluminijuma. Alu stolarija je veoma popularna na komercijalnim objektima, ali se sve više koristi i u domaćinstvima jer svojim uskim profilima i velikom čvrstoćom daje bezbroj mogućnosti da velike površine dobiju prozore, a prostorije svetlost. Ako vam je to preskupo, bojenjem okvira u savremenije nijanse doprinećete oživljavanju eksterijera i fasade kuće.

OBNOVITE VAŠU KUHINJU I KUPATILO

Kuhinja je središte doma i duša svake kuće ili stana. Zato bi ona trebalo da bude prioritet kod adaptacija.

Ukoliko želite da kuhinji date novi izgled i izbegnete troškove velikog renoviranja, postoji nekoliko ideja koje su efikasne.

Vaša kuhinja će dobiti nov i svež izgled ako unesete nove boje na zidovima i plafonu. Osvežite postojeće elemente u kuhinji i prefarbajte ih u sunčano žutu boju. Razmislite o novim ručkama na fiokama, koje su jeftine i dostupne u mnogim prodavnicama.

Veoma bitan element kuhinje je radna ploča. Najčešće se kao materijal za radnu ploču koristi granit koji postoji u raznim bojama. Ovaj prirodni dekorativni kamen najčešće se nalazi u beloj, crnoj, zelenoj ili bež boji. Neke kompanije će rezati i uklapati nove radne ploče u vaš postojeći prostor u kuhinji, bez obzira gde ste kupili materijal.

uređenje životnog prostora

Obnovite svoje kupatilo

Kupatila su često jedna od poslednjih soba u kući koja se ažurira i ako se Vaš budžet ne proteže do potpunog remonta, postoje neke jednostavne kozmetičke izmene koje možete napraviti.

Kupatilo pruža idealne uslove za uzgoj pojedinih biljnih vrsta kao što su: paprat, bambus, orhideja, aloe vera. Mogu se savršeno uklopiti u enterijer Vašeg kupatila i dodati mu notu nežnosti i elegancije. Kupatilski prostor ćete primetno osvežiti i novim ručkama na ormarićima i fiokama, novim držačima za sapun ili kukama za ogrtače, pletenim korpama.

Iskoristite svoje zelene površine

Čak i najmanja bašta se može učiniti korisnom i atraktivnom. Praktične i lepo dizajnirane garnitura za sedenje – klupe, stolovi i stolice – mogu učiniti vaš travnjak ili dvorište većim nego što jeste. Male površine mogu biti sjajno iskorišćene kako bi se dobili divni kućni vrtovi u kojima uživa cela porodica. Na njima treba saditi niže i biljke sa kompaktnom krošnjom kako bi se dobio vizuelni utisak da Vaše dvorište i nije tako malo.

Redovno održavanje dvorišta, uklanjanje korova, podrezivanje živice, farbanje kapija su jednostavni ali efikasni načini modernizacije Vašeg doma.

Ako spoljašnjost Vaše kuće izgleda prljavo, unajmite ili kupite mašinu za pranje pod pritiskom da biste skinuli prljavštinu. Može se koristiti i za čišćenje dvorišta ili prilaznih puteva, a to je jednostavan i efikasan način da poboljšate izgled Vašeg doma.

uređenje prostoraa