PUT ZA NIGDE?

U okolini Ćuprije je bez najave probijena trasa za Turski tok. Poljoprivrednici su očajni, jer su im uništene njive i vinogradi. Pritom još niko ne zna da li će taj gasovod ikada proraditi ili će proći kao Južni tok.

 

Ćuprija, nakon tri semafora levo, pa opet levo kolskim putem naviše. Tako izgleda kada se potraži trasa za Turski tok koja je prošla posred Vezirovog brda. Ovde su nepregledna polja pšenice, kukuruza, suncokreta i vinove loze.

trasa za turski tok

Konačno, nakon dužeg truckanja, iz polja izranja široka brazda koja seče zelene površine – tuda će proći cevi gasovoda.

Pored trase podbočen stoji Nenad Nikolić iz sela Batinac, jednog od nekoliko malenih sela koja se nalaze na ovom brdu. Na „dobar dan“ i „kako ste“ odgovara: „Nikako! Kako da budem!? Pogledajte ovo! Posred pšenice su mi uzeli hektar i deset ari!“

„Jednog dana su samo ušli u pšenicu i obeležili koncima. Mi ih pitamo ‘šta to radite?’ Kažu ‘premeravamo za Turski tok’. Mi smo znali da će tuda proći, ali nismo znali da će oni tek tako da obore i unište svu našu pšenicu. Nas niko ništa nije obavestio“, priča Nikolić za DW.

Jednom mu je rečeno da je opština Ćuprija obaveštena još u martu, ali do njega, tvrdi, ništa nije stiglo. „Niti mi znamo kolika je nama šteta, niti znamo da li će neko to uopšte platiti“, objašnjava on.

Kaže da mu je jasno da je projekat važan za Srbiju, ali ljut je na opštinu ga nije obavestila. Da jeste, dodaje Nikolić, u maju bi pokosili seno i spremili ga makar za tov junadi. „Mi smo sve vreme ulagali u pšenicu. Sejano je, bacano je đubre nekoliko puta, prskano je, uloženo u prehranu pšenice – da su nam samo rekli ‘čekajte ljudi, ne investirajte više’, pa da znamo šta ćemo“, ogorčeno priča.

DW je danima pokušavao da u Opštini Ćuprija sazna gde je zapelo. Nakon velikog broja poziva predsedniku opštine Ninoslavu Eriću (SNS), pomeranja razgovora „za kasnije“ ili „za sutra“, Erić je na kraju je rekao da mu Gastrans, firma nadležna za rad na ovoj deonici, ne dozvoljava da priča sa medijima.

Ni Gastrans ni Ministarstvo energetike do zaključenja teksta nisu odgovorili na upite DW.

Hoće li uopšte biti gasovoda?

Bizarno u celoj priči je što bi Turski tok mogao da prođe baš kao i Južni tok – to jest da gas nikada ne poteče na Srbiji. I tada su polagane neke cevi, ali od posla nije bilo ništa jer je Brisel tvrdio da Južni tok krši Treći energetski paket EU. On zahteva da gasovodi ne budu monopolizovani, to jest da budu otvoreni za gas bilo kojeg porekla, a ne za samo, recimo, ruski.

Jelica Putniković, urednica Balkanmagazina, dugo prati energetsku politiku Balkana. Za DW kaže da Turski tok gasovod ima višestruki značaj za Srbiju. Poštujući evropsko zakonodavstvo bi Srbija, Bugarska i Mađarska trebalo da postave cevi kojima će se transportovati ruski, „ali i svaki drugi gas koji bude dostupan“, kaže ona.

Ipak, Putniković dodaje da postoje „lobiji“ u Evropi koji tvrde da se pravila ipak krše. „Političku boju dobija svaki ekonomski, posebno energetski projekat na Balkanu. Pogotovo kada je reč o saradnji sa Rusijom ili Kinom. Reč je o strahu nekih zapadnih lobija koji bi balkanskim zemljama da uskrate ekonomski razvoj i energetsku bezbednost.“

„A opet, svaki novi infrastrukturni i energetski kapacitet ima geostratešku i političku težinu – zemlju gde je izgrađen čini jačom u odnosu na te lobije“, kaže ona.

Ruše se i kuće

Daleko od geopolitike, vinogradari i zemljoradnici sa Vezirovog brda nadomak Ćuprije smatraju da im je učinjena nepravda. Nedavno su podneli prijave protiv izvođača radova. Od njih su dobili izvinjenje, ali od svoje opštine još ništa.

Tako i trojica braće iz familije Pešić, suvlasnici malog vinograda na brdu. Od četrdeset ari pod lozom gotovo preko noći su ostali bez četvrtine. „Nije stvar u novcu, mi smo za ovo emotivno vezani. Ne samo vinogradi, nego i orah, i ova kuća“, kaže Miroslav Pešić za DW. „I nju će da sruše jer je na 74,68 metara od ose gasovoda, a ruši se po pravilima do 100 metara od gasovoda.“

„Moj brat je toliko besan na sve. Ni sa kim više ne priča. Ni sa mnom“, kaže Pešić. „Trebalo je veštačiti pre uništenja loze. A oni nemaju ni urbanistički projekat, a od njih zavise rešenja“.

Na izlasku iz Ćuprije vijori se zastava Gastransa, a ispod nje se crne velike cevi. Vlasnici vinograda kažu da su čuli da postavljanje cevi treba da počne ove sedmice. Ali nisu sigurni – niko im nije zvanično rekao.

Izvor: DW.com