EKOLOŠKI OSVEŠĆENI

Đaci u svetu o čuvanju prirode i zaštiti životne sredine slušaju na časovima. To pokazuju istraživanja, a izgleda da to nije strano ni našoj deci.

 

Učenici Prve osnovne škole „Kralj Petar II“ u Užicu napisali su ekološku pesmu, a onda napravili i film.

o čuvanju prirode

„Kada pogledam svuda vidim smeće, ne mogu da razaznam kad je proleće, sve manje ptica ovuda proleće, svuda se po prirodi smeće podmeće“. Tako četvrtaci drže lekciju o ekologiji dok „repuju“.

Kad su čuli za konkurs „Ne prljaj, izgovor nemaš“, koji školama donosi novčane nagrade za uređenje dvorišta, inspiracija je proradila.

Učenik Mihajlo Jevtović preuzeo je zasluge za pisanje stihova i polovinu pesme je, kako kaže, napisao na času.

Učiteljica Nina Vukić kaže da su skrenuli mnogo više pažnje nego što je očekivano.

„Mi smo želeli da se zabavimo i da učestvujemo u konkursu, možda da osvojimo nagradu za školu, ali onda je efekat zaista bio mnogo veći, društvene mreže su bile preplavljene našom pesmom sa svih strana“, rekla je Vukićeva.

„Ne seci drvo, kiseonik smanjuješ, ne zagađuj reku, ribe truješ, trudi se da je priroda čista, tada će lice od sreće da ti blista“, peva se u pesmi malih Užičana.

Internet se dodatno usijao kad su otišli korak dalje, i snimili kratak film, simboličnog naziva „Flaša“.

„Film je snimljen bez ikakvih sredstava, za svega nekoliko dana. Entuzijazam je postojao kod đaka i mislim da je to bilo lepo iskustvo da snimimo jedan film koji bi bio koristan ne samo za đake ove škole, već i za ostale koji budu gledali“, izjavio je nastavnik istorije Miloš Racić.

Otkako nadomak njihovog grada postoji „Duboko“ – jedna od najsavremenijih sanitarnih deponija u državi – deca u Užicu znaju više o čuvanju prirode i značaju pravilnog odlaganja smeća.

„Nervira me kada bacaju smeće po putu, i na primer ako im je kanta pored ruke, njih baš briga i oni je bace prvo gde im stigne“, kaže učenica Vanja Ranković.

Njena drugarica iz odeljenja Anja Peković rekla je da su hteli da i deci i odraslima koji bacaju smeće po prirodi pošalju poruku.

I to u stihovima, jer čak i o đubretu, lepo zvuči.

Izvor: RTS