LIGNJE S POVRĆEM U SOJA SOSU

Ovo jelo spada u tradicionalna azijska jela, ali može da postane i deo naše kuhinje. Lignje sa povrćem u soja sosu osvajaju već po specifičnom mirisu, koji širi nozdrve i pojačava apetit.

lignje sa povrćem

Sastojci:

300 grama lignji
50 grama pirinča
1 zelena paprika
pola kašičice šećera
ljuta tucana paprika
1 glavica crnog luka
1 šargarepa
50 mililitara belog vina
30 mililitara soja sosa
malo gustina
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Lignje isečemo na parčiće i rasporedimo na kuhinjsku krpu. Posolimo i pobiberimo. Uvijemo u krpu i rukom pritiskamo da se osuše i upiju začine. Na šporet stavimo tiganj i u njega ulje da se zagreje. Lignje vadimo iz krpe i stavimo na činiju.

Prethodno obarenu šargarepu isečemo na tanke duguljaste štapiće. Sa paprike odsečemo peteljku i očistimo je od semenki pa sečemo na tanke krugove. Luk sečemo na vrlo tanke komade.

Na zagrejano ulje u tiganju stavimo parčiće lignji da se prže. Promešamo. Ispržene lignje vadimo iz tiganja i stavimo na činiju. U tiganj ponovo sipamo ulje. Na zagrejano ulje stavimo da se prže prstenovi luka. Dodamo šarpagrepu i papriku pa promešamo. Lignje ponovo vratimo u tiganj. Promešamo. Gustin razredimo vodom i mutimo žicom za mućenje. Potom dodamo belo vino, ljutu tucanu papriku i malo šećera. Ne prekidamo mešanje žicom. Ovu smesu dospemo u tiganj. U tiganj dodamo i 50 mililitara vode. Promešamo i isključimo šporet.

Na činiju za serviranje prvo stavimo prethodno obareni pirinač, pa preko njega lignje sa soja sosom.

Prijatno! lignje sa povrćem