O ONOME ŠTO ŽELIMO U ŽIVOTU

Sigurno jedan od najpopularnijih inspirativnih tekstova svih vremena napisao je američki advokat i pesnik Maks Erman (1872-1945). Desiderata je naziv ove poeme.

 

Svoju poemu po imenu Desiderata (lat. desiderare – želeti) o onome što možemo poželeti u životu, Erman je napisao još 1927. godine, ali je tekst, kao i sam autor, postao poznat tek desetinama godina nakon njegove smrti.

desiderata

Mirno se kreći kroz galamu i haos, imajući na umu kakav mir tišina nosi. Ne praveći ustupke, budi sa svima u dobrim odnosima – koliko god je to moguće.

Svoju istinu iznosi tiho i jasno; saslušaj druge, čak i dosadne i neuke jer i oni imaju svoju priču. Izbegavaj glasne i agresivne osobe jer one su teret duhu.

Ako se budeš poredio sa drugima, možeš postati ohol ili ogorčen, jer uvek će biti i većih i manjih od tebe. Uživaj u svojim ostvarenjima i planovima. Održi zanos za svoj posao, ma koliko on skroman bio. On je pravo blago u ovim promenljivim vremenima. U poslovima oprezan budi, jer svet je pun obmane. Neka te ipak to ne spreči da vidiš koliko vrlina oko tebe ima: mnogi se bore za velike ideale i život je svuda pun junaštva.

Budi svoj i nikako ne glumi privrženost. Ne budi ciničan kada je u pitanju ljubav, jer uprkos suši i razočarenju, ona je uvek niče – kao i trava.

Sa zahvalnošću prihvati savete godina, dostojanstveno se odričući obeležja mladosti. Neguj snagu duha da bi te zaštitila u nenadanoj nesreći. Ne žalosti se mračnim mislima. Mnogi strahovi se javljaju zbog zamora i usamljenosti.

Uz primerenu disciplinu, budi nežan prema sebi. Ti si dete svemira, ništa manje nego stabla i zvezde. Ti imaš pravo biti ovde. I bez obzira shvataš li to ili ne, u svemiru se sve nedvosmisleno odvija upravo onako kako treba. Zato budi u miru sa Bogom, bez obzira kakvim ga zamišljaš.

I kakvi god tvoji napori i stremljenja bili, u bučnoj konfuziji života, zadrži mir u svojoj duši. Uprkos svim lažima, naporima i srušenim snovima, ovaj svet je ipak divan. Budi vedar i radostan.

Nastoj biti srećan.