BLAGO IZ FRANCUSKE

Vino Liber Pater 2015 košta 30.000 evra po boci i to je najskuplje vino na svetu napravljeno od autohtonih lokalnih sorti sa ciljem da dočara kakvog su ukusa bila bordovska vina pre filoksere.

 

Vinarija Liber Pater iz Bordoa u septembru će pustiti na tržište najskuplje vino na svetu! Cena će biti čak 30.000 evra po boci, a vino je namenjeno izuzetno bogatim sladokuscima koji žele da osete kakvog su ukusa bila vina it Bordoa pre nego što je filoksera u potpunosti promenila vinski pejsaž Evrope.

najskuplje vino na svetu

Vino iz berbe 2015, koje nosi potpis veoma kontroverznog vinara Loika Paskea pravi se u seriji od samo 550 boca, sasvim izvesno će biti rasprodato čak i po ovoj, astronomskoj ceni, većoj i od onih po kojima se prodaju čuvena vina iz Bordoa kao što je Petrus, pa čak i tradicionalno još skupljih vina iz Burgundije.

Loik Paske je ovo vino napravio koristeći nekalemljene, autohtone regionalne sorte kao što su kastet, tarnej-kulan i pardot, koje su nekada rasle u Bordou, Paske je za magazin Drinks Business rekao i da su čokoti sađeni veoma gusto, u skladu sa nekadašnjim vinogradarskim sortama: na jednom hektaru vinograda posađeno je čak 20.000 čokota, dvostruko više nego što je standard u Bordou.

Vino Liber Pater vinifikovano je u glinenim sudovima uz dvomesečnu maceraciju, i potom je sazrevalo dve i po godine bez ikakvog dodira sa drvetom.

Dosadašnje berbe kuće Liber Pater nosile su oznaku bordovske apelacije Grav, ali sa ovom berbom to nije mogao da bude slučaj, usled korišćenja netradicionalnih sorti. Vino će stoga nositi skromnu oznaku Vin de France.

Vinarija Liber Pater postoji od 2005. godine, i od tada je pustila u prodaju samo pet berbi, usled kosmički visokih kriterijuma proizvodnje koje je postavio osnivač Loik Paske. Ni u jednoj berbi nije pušteno u prodaju više od 1.200 boca vina, proizvedenog od grožđa iz vinograda površine 2.5 hektara.

Izvor: Vinoifino.rs