ZA LAKŠE DIZANJE IZ KREVETA

Neke vrste hrane koju jedemo mogu nam poslužiti da se lakše razbudimo, pa tako u namirnice za razbuđivanje spadaju bademi, banane i jaja, ali i voda, kojom treba započeti svaki dan.

 

Posezanje za kafom mnogima od nas prvi je potez nakon izlaska iz kreveta, jer smo uvereni da ćemo se tako lakše razbuditi. Iako u tome delimično ima istine, jer će nas svojstvo kofeina zaista izvući iz kreveta, kafa nema nikakva nutritivna svojstva koja bi naš organizam pripremila za dan.

namirnice za razbuđivanje

Zato je dobro, ako je već ne možemo potpuno izbaciti, kombinovati kafu s drugim namirnicama koje svojim svojstvima utiču na buđenje čitavog organizma, kao i na brojne druge dobrobiti. Evo nekih od njih.

Voda

Iako voda, strogo gledano, nije namirnica, njene dobrobiti za naš organizam su brojne, a najpre će delotvorna biti prva čaša vode koju popijemo odmah nakon buđenja. Naime, nakon šest do osam sati sna bez unošenja tečnosti, našem telu potrebna je voda kako bi pokrenula probavu, cirkulaciju, prenos hranljivih materija, uravnotežila telesnu temperaturu, a svim tim naš organizam pripremila za dan koji je pred nama.

Sok od narandže

Drugi napitak za kojim se može posegnuti jeste sok od narandže, pa i on spada u tzv. namirnice za razbuđivanje. Bogat je antioksidantima, daje privremeni osećaj sitosti, sadrži vitamin C, folnu kiselinu, kalijum i magnezijum. Štaviše, istraživanje koje je objavljeno u Journal of Medicinal Food pokazalo je da redovna jutarnja konzumacija soka od narandže značajno podiže nivo antioksidanata u telu, a time i otpornost organizma na spoljašnje uticaje.

Međutim, treba napomenuti da će sva ta svojstva pružiti samo prirodni ceđeni sok, a ne onaj iz tetrapaka prepun dodatih šećera.

Ovsena kaša

Ovsena kaša smatra se jednom od najzdravijih namirnica pa se sve češće nalazi i na našim jelovnicima. Obiluje vlaknima, proteinima, pomaže u kontroli krvnog pritiska i ujedno smanjuje loš holesterol.

Zbog svega toga, nakon konzumiranja ovsene kaše osećaćemo se duže sitima, a kako ima i niski glikemijski indeks, pružiće našem organizmu pregršt energije i tako nas prenuti iz faze pospanosti, a da pritom ne utiče drastično na nivo šećera u krvi.

Na našem tržištu postoje i verzije ovsene kaše bez glutena pa svako može pronaći nešto za sebe.

Jaja

Iako su mnogima možda očit izbor za doručak, poslednjih godina vode se rasprave o tome da li su ona zaista zdrava ili ne. Ako znate gde se mogu kupiti sveža jaja koja hormonski nisu tretirana, onda nema bojazni da se ne uvrste u svoj jelovnik. Naime, bilo da su kuvana ili u obliku omleta, odličan su izvor proteina, vitamina B, B12, A, D i E, kalcijuma i gvožđa. Od njih smo dugo siti i ona dobro pripremaju naš organizam za novi dan.

Banane

Uzeti bananu za doručak, ako ni zbog čega drugog, najjednostavniji je jutarnji potez koji će organizmu dati energiju barem na koji sat. Banane koje su još uvek malo zelene jedan su od najboljih izvora skroba, zdravog ugljenog hidrata koji vas čini sitim i ubrzava vaš metabolizam.

U bananama ima i kalijuma, elektrolita koji pomaže u snižavanju krvnog pritiska, kao i velike količine antioksidanata. Osim toga, banane pomažu u snižavanju krvnog pritiska, a kako sadrže i aminokiselinu triptofan, pomažu u poboljšanju našeg jutarnjeg raspoloženja.

Bademi

Ako ne stignete da doručkujete kod kuće, barem na posao osim banane ponesite i bademe. Naime, reč je o grickalici koja je bogata vitaminom E, antioksidantom koji održava imunitet i pomaže u održavanju zdravlja očiju. Bademi su takođe bogati proteinima koji vas čine sitim i pomažu kod mršavljenja, kao i omega 3 masnim kiselinama koje su dobre za srce. Uzmete li na poslu samo 100 grama badema, s njima bez problema možete izdržati do pauze za ručak, a ako stignete dobro ih je namočiti u vodu prethodno veče.

Borovnice

Čudesna svojstva obično kriju male bobice, a tako je i s borovnicama koje možemo dodati svom doručku u pripremljen smuti, jogurt ili ovsenu kašu. One obiluju vlaknima, vitaminom C, vitaminom K i manganom, a 85 odsto njih sastavljeno je od vode, što ih čini idealnom dijetalnom namirnicom.

Ne samo da vlakna utiču na osećaj sitosti, nego jedinjenja u borovnicama utiču i na naš spoljašnji izgled smanjujući štetu koju je na koži izazvalo sunce. Borovnice takođe pomažu očuvanju zdravlja nervnih ćelija, a odličan su odabir kada je pred nama težak dan pun zahtevnih intelektualnih poslova.

Izvor: Zadovoljna.hr namirnice za razbuđivanje