VIDOVDANSKA AKADEMIJA

U Kripti crkve Svetog Marka na Tašmajdanu u Beogradu održana je vidovdanska akademija Udruženja Srba sa KiM. „Branićemo Kosovo i Metohiju sa svim svojim porazima, pobedama, junacima, tragedijama jedne velike epopeje i najveće svetske targedije“, rekao je između ostalog pesnik Radoslav Zlatanović.

 

Muzičko-scenski program u čast Vidova dana 28. juna, autorke dramske umetnice Jasmine Stoiljković, održan je u punoj Kripti Crkve Svetog Marka na Tašmajdanu u ponedeljak 24. juna u organizaciji Udruženja Srba Kosova i Metohije, na čelu sa dr Dragoslavom Lazićem.

stradanje na kosovu

Program koji je sačinila i osmislila Jasmina Stoiljković u slavu Kosova i Metohije i pravoslavlja ostavio je snažan utisak na sve ljubitelje scenske umetnosti vezane za srpsko trajanje i srpsku prapostojbinu Kosovo i Metohiju. U programu su učestvovali poznati glumci, pojci, svirci…

Niko nema pravo da zamera što volimo Kosovo

Starešina Crkve Sveti Marko, otac Trajan Kojić, pozdravio je goste prigodnom dobrodošlicom. On je, pored ostalog, podsetio na biblijske reči: Šta vredi da čovek ceo svet zadobije, ako dušu izgubi. Mnogi slave samo smrt Gospoda, a mi slavimo i vaskrsenje.

Pomenuvši srpske careve Dušana i Lazara rekao je da su svi imali cilj da sačuvaju državu i pravoslavlje i da je Kosovo bitno i zbog toga što je sva vojska Cara Lazara otišla u boj da izgine. Carica Milica je molila cara Lazara da joj ostavi bar jednog brata da ne ode u boj, ali niko nije hteo. Čak ni sluga Goluban nije hteo da ostane sa caricom već je i on pohitao u boj.

Otac Trajan Kojić je rekao da mi slavimo smrt mučenika jer nema većeg stradanja u jednom danu u istoriji crkve nego što je bilo stradanje na Kosovu. Mi ne slavimo poraz nego pobedu. Mošti kneza Lazara, podsetio je on, počivaju u manstiru Ravanici, a Vuk Branković je otišao i ne zna mu se grob.

„Zemaljsko je carstvo za maleno a nebesko carstvo dovijeka“, podsetio je na kraju otac Trajan. Na scenu su stupili guslar Vladimir Miličić iz Udruženja guslara „Car Lazar“, Jefimija Đinović, Hor „Suza Kosova“, Jasmina Stoiljković, Katarina Gojković i drugi učesnici. Pesnik Radoslav Zlatanović, dobitnik Zlatnog krsta kneza Lazara, održao je prigodnu besedu.

– Hoće sve da nam uzmu. Hoće da nam uzmu Kosovo u ovom veku. Kad nije mogao Hitler da nam uzme Kosovo neće moći ni u 21. veku da nam uzmu Kosovo. Kosovo je velika tema. Svaka reč o Kosovu je velika tema. Englezi se nisu pozivali na Kosovski zavet ali su odbranili Foklandska ostrva. Branićemo Kosovo i Metohiju sa svim svojim porazima, pobedama, junacima, tragedijama jedne velike epopeje i najveće svetske targedije. Kosovo je naš neizbrisiv, neponovljiv zavičaj. Niko nema prava da nam zamera što volimo svoju zemlju… Nije slučajno što je srpski narod dobio Kosovo. Nijedan narod nije imao zavet da dobije Kosovo. Onaj narod koji izgubi Kosovo, od tog trena taj narod ne postoji – rekao je Zlatanović.

Kosovo je naš neponovljiv zavičaj

– Kažu nam da smo opterećeni mitovima. A u Rezoluciji SB Ujedinjenih Nacija 1244 stoji da je Kosovo i Metohija u sastavu Srbije. Cela ta zemlja je manastirsko imanje. Nije čudo što neprijatelj hoće da nam uzme drugi deo imena našeg Kosova i Metohije – podsetio je Zlatanović.

Docent dr Dragoslav Lazić je rekao da je ovo peta po redu Vidovdanska akademija, od kada postoji Udruženje Srba KiM. A naziv akademije „Duhovna vertikala“ je uzet da bismo podsetili na veru u Boga sa željom da snagu duha prenesemo generacijama iza nas. Na Vidovdanskoj akademiji ove godine su dodeljene i neke povelje i zahvalnice. Među dobitnicima povelje su otac Trajan Kojić, društvo „Car Lazar“ u čije ime je povelju primio Mišo Albijnić.

Povelja je pripala i Dušanu Simiću, počesnom predsedniku Udruženja Srba KiM. Povelja počasnog člana pripala je još i dr Radivoju Papoviću, Bošku Buhi, Zagorki Pavlović, Aleksandru Obradoviću , Milici Lilić, Slobodanu Čoliću, Ratku Stoiljkoviću, Vuku Peroviću, Svetomiru Miljkoviću, Petru Čoliću i drugima.

U ime dobitnika povelje počasnog člana zahvalio se dr Radivoje Rako Papović prigodnim govorom za ovu priliku. On je rekao da Kosovo i Metohija nikada nije bila administrativna celina i da je Tito u Drezedenu proglasio Kosovo i Metohiju administrativnom celinom i da Kosovo i Metohija ničim nisu spojeni.

Između Kosova i Metohije je Drenica, stara srpska Sveta Gora, a danas zloglasna Drenica. A u turskim dokumentima stoji da je Drenica bila Vukova. O tome kako je Vuk nagrađen za izdaju, Papović je rekao da su dva njegova sina odvedena i oslepljena u Turskoj.

Izvor: Jedinstvo

Autor: Slavica Đukić