ČUDO BOGORODIČINE MAJKE

Nikos Kurkulis je u Grčkoj među najpoznatijim i najpopularnijim muzičarima. Dana 6. decembra 2006. na grčkoj ANT1 govorio je u televizijskom programu o svojoj bolesti, koja ga je zadesila 2002.

 

Nikos je imao dijagnozu raka pankreasa. Nakon nekoliko testova, ova dijagnoza je potvrđena. Njegova majka mu je govorila da ne brine, da će sve biti dobro.

nikos kurkulis

Nikos Kurkulis i skit Svete Ane

Tokom Velikog posta završio je program u centru gde je radio i pojavljivao se, svim svojim prijateljima otkrio je bolest i saradnicima podelivši darove obzanio njegove poslednje želje, jer njegov rak je brzo napredovao.

Planirao je da otputuje u Ameriku kako bi našao doktora specijalistu koji bi mu pomogao da se izleči.

Prijatelji i njegova rodbina savetovala ga je da hodočasti na Svetu Goru, Nikos je već imao odavno vatrenu želju da poseti Svetu Goru, ali pre puta otišao je kod doktora na kontrolu da izvrši još jedan test očekujuči bar malo pozitivnije rezultate.

Ne dobivši očekivan odgovor zaputio sa sa nekolicinom prijatelja na Svetu Goru.

Iz Uranopolisa su se ukrcali na brod koji je prevozio putnnike do Dafnija (svetogorke luke), budući da je bila Strasna sedmica brod je bio prepun hodočasnika koji su išli da se poklone svetinjama Svete Gore.

Pored mnogo zauzetih sedišta njegovi prijatelji su uočili jedno slobodno sedište i savetovali ga da sedne, na šta je oni i pristao.Sednuvši, čovek kraj koga je seo zapita ga: „Ti si Nikos Kurkulis?“

Iznenađeno pogledavši tog čoveka odgovori, Da! Ja sam Nikos.

Čovek mu odgovori; ja tebe ne poznajem i ne živim ovde u Grčkoj nego živim daleko u Americi, moja ćerka sluša i voli tvoj muziku na taj način te poznajem. Da li možemo da se slikamo zajedno? Ćerci za ljubav, obradovaće se…

Naravno, ogovori Nikos.

Nakon snimka fotografije usledio je razgovor između njih. Nikos započe priču da bi volio da otputuje za Ameriku ali ne kao turista, nego da nađe doktora (rekavši njegovo ime) koji bi mi pomogao da se izlečim od bolesti raka.

Nastalo je iznenađenje.

Kako je samo taj čovek bio zapanjen, da je upravo on taj doktor koga je Nikos pomenuo, i štaviše, lekar je iznenađen u čudu sedeo pored njega. Do kraj putovanja na brodu sledio je dug razgovor koji je na kraju završio razmenom vizit kartice.

Svetogorsko bdenije

Stigavši u skit Svete Ane na bdenije Velikog Petka. U jednom trenutku starešina Skita po imenu o. Sila prišao je Nikosu i rekao: ,,Pođi sa mnom, sada kada je velika grupa ljudi izašla iz Crkve sad, možeš da celivaš pojas Svete Ane“.

On nije poznavo o. Silu, ali je pošao za njim. Kada su stigli do mesta gde se nalazi sveti pojas Nikos je klekao i molio se.

Nakon minut-dva klečanja počeo je da oseća veliki pritisak da je pao na pod. Tiho se i onesvestio i bio van sebe oko dvadeset minuta. Kada se oporavio počeo je da plače zbog blagodati koju je osetio.

Proveo je ceo sat vremena plačući i kasnije otišao u sobu gde se odmarao ceo naredni dan.

Nakon Vaskrsa vrativši se u grad posetio je doktora, gde ga je čekalo još jedno iznenađenje. Doktor mu je rekao da u novo snimljenim testovima nema ni traga od raka. Nije bilo nikakvih naznaka da je ikada i imao rak.

Treba napomenuti da tokom celog perioda od početka kako dijagnoza raka ustanovljena, on nikada nije uzeo nikakav lek niti je uzimao hemoterapiju radi svog oporavka.

Inače, u skitu svete Ane se čuva njeno stopalo i čudotvorna ikona, kao i pojas kojim se ona obavijala dok je nosila u sebi Djevu Mariju. Postoji vekovima star običaj ženama koje ne mogu da zatrudne monasi šalju vrpcu nad kojom se čitaju molitve za porod na moštima i pojasom svete Ane. Na ovaj način mnogi su posle dugo godina dobili decu.