ZGRADE OVOG MILENIJUMA

Festival svetske arhitekture (WAF) objavio je svoju godišnju listu na kojoj se nalaze najbolji novi arhitektonski projekti iz celog sveta. Predstavljene su ukupno 534 zgrade iz 70 zemalja.

 

Ovo je najveće arhitektonsko takmičenje na globalnom nivou koje je ove godine privuklo više od 1000 prijavljenih projekata. Biće prikazano više od 500 „živih“ prezentacija na ovom festivalu u Amsterdamu.

novi arhitektonski projekti

Jewel Changi

Ovogodišnji projekti su pokazali kako arhitekte reaguju na globalne klimatske i biodiverzitetske situacije sa kojima se svi suočavamo. Pobednici u glavnoj kategoriji „World Building of the Year“ i ostalim kategorijama biće objavljeni u decembru.

Aerodrom „Jewel Changi“ u Singapuru koji karakteriše najviši zatvoreni vodopad na svetu projektovala je firma Safdie Architects. Pored jedinstvenog vodopada, ovde se nalazi i park sa šetalištem i šumom, kao i objekat od stakla i čelika sa krovom u obliku krofne koji se prostire na preko 200m i ima rupu u sredini. U nju se sliva kišnica i kao rezultat nastaje vodopad koji se koristi da bi rashladio unutrašnjost ali se koristi i za navodnjavanje. Postavljena je i pumpa koja stvara isti efekat sa uskladištenom kišnicom kao i kada ne pada kiša.

Morpheus

Morpheus

Hotel „Morpheus“ je zgrada upečatljivog izgleda inspirisana tardicionalnim tehnikama obrade žada koju je projektovala Zaha Hadid. Nalazi se u Makaou u Kini i izgrađena je na napuštenom pravougaonom temelju kondominijuma. Hotel se sastoji iz dve kule povezane na više tačaka. Eksterijer je pokriven egzoskeletom koji se sastoji od 2.500 čeličnih veza i 1.200 spojeva i sve je obloženo aluminijumom, što omogućava da unutrašnjost bude bez stubova.

vessel

Vessel

„Vessel“ predstavlja kaskadno stepenište u obliku broda koje je projektovao Heatherwick Studio i nalalzi se u Njujorku. Čelična talasta konstrukcija obojena bakrom ima 2.500 stepenika koji se uzdižu iz zemlje do naslaganih terasa (80 ukupno) nudeći pogled na Njujork i reku Hadson. Konstrukcija je izrađena u Italiji, a zatim dovezena preko okeana u delovima pre nego što je prebačena na lokaciju i podignuta dizalicama.

mecanoo

Mecanoo

Pored ovih projekata takođe zanimljivi su i „Mecanoo“ – najveći umetnički centar na Tajvanu sa ogromnim javnim trgom ispod talasastog krova, „Olympic House“ – održiva zgrada sedišta Olimpijskih igara u Švajcarskoj i „Macallan New Distillery and Visitor Experience“ – destilerija viskija koja se uklapa u pejzaž sa valovitim zelenim krovom.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs   novi arhitektonski projekti