TAMAGOČI KONCEPT

Nova pametna saksija studija Mu Design zove se Lua i korisnicima nudi direktnu liniju za komunikaciju sa omiljenom kućnom biljkom.

 

U haosu modernog čoveka često se zaboravi na kućne biljke, te se problemi uoče suviše kasno, kada listovi već požute.

pametna saksija

U moru obaveza često se zaboravi da je voda potrebna i biljkama, a to bi uskoro moglo da se promeni zahvaljujući novom izumu – pametnoj saksiji koja svakoj biljci daje glas i pretvara je u nešto poput Tamagotchi ljubimca.

Tamagotchi groznica tresla je krajem devedesetih tadašnje naraštaje, te, kako tvrde mnogi, donekle definisala čitave generacije, i njihov odnos prema tehnologiji. Igračka je funkcionisala tako što je korisnik reagovao na obaveštenja, i hranio, šetao i brinuo o svojoj digitalnoj bebi, zauvek zarobljenoj u plastičnu školjku predskazivanja budućnosti. Tako bi obaveštenja, koja u stvari ne znače ništa, korisnika proganjala od jutra do mraka, prenoseći poruke koje su zapravo sadržane u jednoj: „Pritisni dugme, pritisni to dugme ili će Tamagotchi umreti.“

Možda je takav pristup digitalnom životu bio pomalo pogrešan, ali kada se Tamagotchi koncept kombinuje sa pravim životom, koji dolazi u obliku neke biljke, dobija se saksija čiji dragoceni saveti mogu da doprinesu tome da prašuma u našoj dnevnoj sobi procveta.

Nova pametna saksija studija Mu Design ponela je ime Lua, i korisnicima nudi direktnu liniju za komunikaciju sa omiljenom kućnom biljkom. Sve što je potrebno jeste da korisnik svoj pametni telefon poveže sa saksijom, a tako što preuzme prilagođenu aplikaciju te skenira QR kod na saksiji. Nakon toga dobija spisak biljaka sa kojeg bira tip kojem pripada ona koju je zasadio u Tamagotchi saksiju, a sistem odmah nudi informacije o tome šta je biljci potrebno u datom trenutku.

Tehnologija koja stoji iza saksije omogućava prikazivanje čak 15 emocija zahvaljujući čemu vlasnik lakše tumači kako se biljka oseća i šta joj je potrebno. Potrebe se kreću od osnovnih, poput „više vode“ i „više Sunca“, a korisniku se preko displeja objašnjava šta je biljci potrebno, i to u obliku ilustracija kao što je ona koja prikazuje uplašeno vampirsko lice, što je upravo znak da biljka želi još svetla, pa sve do nešto složenijih – na primer interakcije sa kućnim ljubimcima.

Saksija još uvek ne može da se nađe u prodavnicama, a Mu Design je najavio da bi to moglo da se dogodi do kraja godine, budući da je Indiegogo kampanja još uvek u toku, i da je prikupljeno tek 60% od 30 hiljada evra, koliko je potrebno da se započne proizvodnja. Oni koji su nestrpljivi mogu da na Amazon-u nabave novog Tamagotchija, te se podsete detinjstva dok čekaju da njihova biljka progovori.

Izvor: Pcpress.rs