JEDNA LJUBAV JE DOVOLJNA

Pavarotijeva supruga Nikoleta ostala je sa njim do kraja njegovog života 2007. i tada već odlučila da se nikada više neće udavati posle odlaska slavnog tenora.

 

Lućano Pavaroti je bio sinonim za italijansku kulturu, a novi dokumentarni film oskarovca Rona Hauarda najbolje opisuje njegov život.

pavarotijeva supruga

U filmu govori Pavarotijeva supruga Nikoleta koja je bila uz njega poslednjih 13 godinja njegovog života.

Upoznali su se kada je bila student prirodnih nauka na Univerzitetu u Bolonji i radila sezonski posao. Tada je imala samo 23 godine, a on čak 57!

Pitao ju je da krene sa njim na turneju, ali ga je odbila nakon čega su se rastali na aerodromu. Ubrzo se predomislila i baš kao u romantičnim filmovima iskoristila poslednji trenutak da se predomisli.

– Rekao mi je da će svi misliti da sam sa njim zbog novca. Pitao me je da li sam spremna za sve ono što me čeka – ispričala je.
I zaista, nedugo potom čitava Italija govorila je o vezi Pavarotija i njegove 34 godina mlađe devojke. A Pavaroti bi im svaki put jednostavno odgovorio da „duša nema godine“.

Venčali su se 2003. godine, a uz njega je ostala do poslednjeg dana. Zajedno imaju ćerkicu Alis. Zanimljivo je da je pre Nikolete Lućano čak 39 godina bio u braku sa Aduom. Nikoleta tada nije ni bila rođena.

Poznato je da je Pavaroti voleo da jede zbog čega je imao probleme sa kilažom. Oko toga su se najviše i svađali.

– Uvek je stavljao previše putera na hranu. Užasno smo se svađali oko toga. Malo bi smršao, pa se još više ugojio. To je bio rolekoster. Hrana mu je bila lek, davala mu je osećaj sigurnosti, rekla je.

Najviše je jeo testenine, a smatrao je da je dijeta ako preskočite sladoled posle ručka. Na put nikada nije kretao bez salama, sireva i čipseva sa sosevima. U Kinu je čak poveo ekipu kuvara koji su u sobi pripremali hranu za njega.

Dok se Pavaroti mučio sa prejedanjem, Nikoleti je posle samo godinu dana veze dijagnostifikovana multipla skleroza.

– Doktor mi je rekao da ću za nekoliko godina biti u kolicima. Rekla sam mu da ne možemo ostati zajedno jer ću mu biti teret. On mi je rekao sledeće: Do sada sam te voleo, ali te od sada obožavam. Zajedno ćemo sve pobediti. Plakala sam. On je bio moja pokretačka snaga.

Iako su joj rekli da zbog bolesti neće moći da ostane trudna, Pavarotijeva supruga Nikoleta je zatrudnela i to sa blizancima. Nažalost, Rikardo nije uspeo da preživi.

– Rodila sam ih u sedmom mesecu. Alis je bila toliko malena. I dalje gledam snimke kada ju je Lućano nosio po sobi. On ju je hranio. Sve vreme je išao sa flašicom i ulivao joj snagu. Njoj je to bilo zabavno. Spasio ju je.

Kada je 2006. godine operisao tumor pankreasa rekao je svetu da će biti dobro.

– Pokušavali smo da budemo pozitivni jer je Alis bila veoma mala. Borili smo se sa njegovom bolešću baš kao i sa mojom. Svi smo bili jaki jedni zbog drugih. Sve do samog kraja je bio raspoložen.

Nikoleta sada otvara muzej u skopu kuće i radi u njegovoj fondaciji. Kaže, to je jedini način da ga održi živim.

– Najviše mi nedostaju njegovi snažni zagrljaji. Međutim, ova kuća je sada prevelika za mene i Alis, pa sam odlučila da je otvorim za javnost.

A sa ljubavlju je, kaže, završila.

– Mislim da više nikada neću biti sa nekim. Jedna velika ljubav u životu je sasvim dovoljna – zaključila je.

Izvor: Telegraf.rs