BEZ HONORARA

Film Veljka Bulajića iz 1969. godine najskuplje je ostvarenje snimljeno u SFR Jugoslaviji. Plakat za „Bitku na Neretvi“ naslikao je Pablo Pikaso.

 

„Bitka na Neretvi” je peti najskuplji film svih vremena van engleskog govornog područja. Snimanje i postprodukcija trajali su 18 meseci. Pablo Pikaso dizajnirao je englesku verziju plakata za film.

plakat za bitku na neretvi

Pikaso je u svojoj karijeri uradio samo dva filmska plakata. Jedan za španski film „Andaluzijski pas“ iz 1929. godine, a drugi za „Bitku na Neretvi“.

Priča o plakatu počinje 1964. godine u Monte Karlu, gde je dokumentarni film Veljka Bulajića „Skopje 63“ dobio Gran pri Zlatna nimfa i nagradu kritike. Predsednik žirija bio je francuski akademik Marsel Ašar, koji je za vreme festivala stanovao kod svog prijatelja Pikasa i pokazao mu kopiju filma u njegovom studiju.

Pikaso je došao na završnu svečanost festivala i čestitao Veljku Bulajiću. Nekoliko godina kasnije Veljko Bulajić je Pikasovom agentu u Parizu predložio da zamoli Pikasa da napravi plakat za film „Bitka na Neretvi“. Pogledavši film i proučivši dešavanja u filmu, Pikaso je potvrdio da će napraviti plakat, ali da će uzeti deo iz svoje slike Sabinjanke i zatražio samo da boja plakata bude crvena. On nije tražio nikakav honorar, a jedini zahtev mu je bio da dobije 12 boca vina iz Jugoslavije.

Inspiraciju za filmski plakat, Pablo Pikaso je našao u mitu o Sabinjankama, koji je bio motiv više njegovih slika. Ovaj plakat ima sve karakteristike Pikasovog kubizma. Njegova geometrijska struktura nosi istinsku monumentalnu uzvišenost i nizom snažnih likova podseća na agoniju i apsurdnost rata. Jaka crvena boja plakata simboliše herojstvo, stradanja, krv i borbu za slobodu.

Plakat za film „Bitka na Neretvi“ je štampan u ograničenom tiražu i svaki primerak je potpisao Pikaso na poleđini. „Njujork tajms“ je u nedeljnom broju, u 1.200 000 primeraka, objavio taj plakat.

Pre premijere filma razvila se rasprava o tome kome će pripasti. Bilo je ideja da bude u Saveznoj skupštini, u Izvršnom veću ili u Titovom kabinetu. Plakat je ipak zadržao Veljko Bulajić jer ga je i platio. Koštao je, kako smo naveli, samo 12 flaša vina, jer toliko je Pikaso tražio. Veljko Bulajić mu je napravio izvrsnu kolekciju vina iz Srbije, Dalmacije i Makedonije.

Izvor: Artnit.net   plakat za bitku na neretvi plakat za bitku na neretvi