DOKUMENTARAC JEDNE PROPASTI

“Radnički muzej Trudbenik” je kratak film o borbi nekadašnjih radnika i radnica KMG Trudbenika i o nastanku muzeja u radničkoj koloniji Trudbenika u Beogradu.

 

Kroz priče radnika se prati istorijat jedne od najvećih građevinskih preduzeća Jugoslavije, sve do njegovog urušavanja kroz kriminalnu privatizaciju 2008. godine.

trudbenik

“Radnički muzej Trudbenik” je kratak film o borbi nekadašnjih radnika i radnica KMG Trudbenika i o nastanku muzeja u radničkoj koloniji Trudbenika u Beogradu.

Kroz priče radnika se prati istorijat jednog od najvećih građevinskih preduzeća Jugoslavije, sve do njegovog urušavanja kroz kriminalnu privatizaciju 2008. godine. Centralna tema filma su štrajk i protest radnika Trudbenika 2008. godine, zatim represija protiv učesnika štrajka koja je usledila i nerešena stambena situacija radnika, koji danas žive u privatizovanim objektima svoga bivšega preduzeća, često bez najosnovnijih uslova za život.

Film je kao i radnički muzej nastao kao oblik borbe protiv nehumanog i ciničnog odnosa prema onima, koji su gradili na hiljade stanova i ustanova, odricali se često i sopstvenih doprinosa, da bi na kraju svoga radnog života ostali bez krova nad glavom. Film daje uvid iz prve ruke o otporu radnika Trudbenika, protiv uništavanja preduzeća u toku procesa privatizacije i predstavlja doprinos sećanju na činjenicu da radnice i radnici svoje fabrike nisu predali bez borbe.

U filmu govore Vladimir Novaković i Zlatko Savić, radnici Trudbenika i članovi štrajkačkog odbora, Ivan Zlatić iz združene akcija Krov nad glavom i Mira Luković i Nemanja Pantović iz kolektiva Radničkog muzeja Trudbenik.

Film je nastao u aprilu 2019. godine. Na linku ispod možete ga pogledati u celosti.

Izvor: Danas.rs