PRIČA IZ DRUGOG SVETSKOG RATA

Autori filma „Secrets of the Dead: World War Speed“ tvrde da su vojnici Vermahta, u maju 1940. godine, uspeli da osvoje Poljsku zahvaljujući dejstvu psihostimulansa koji izaziva euforiju.

 

Dokumentarni film „Secrets of the Dead: World War Speed“, nedavno emitovan na američkom kanalu PBS, javnosti je otkrio malo poznatu priču o „trci u farmaceutskom oružju“ u Drugom svetskom ratu.

secrets of the dead

Nemačka je svoje trupe snabdevala Pervitinom, ranom verzijom kristal metamfetamina, koga je Vermaht koristio tokom maršu na Poljsku koju je zauzeo za samo 10 dana. Nemci, međutim, nisu bili jedini.

Saveznici su svojim trupama davali Benzedrin, amfetamin sličnog dejstva. Istoričarima je poznato da su se nemački vojnici, pod dejstvom metamfetamina žešće i neumornije borili. Novi dokumentarac otkriva kako su saveznici otkrili da su nemačke pobede bile potpomognute lekovima, kao i da iz tog razloga počeli rade na sopstvenom „ratnom dopingu“.

Autori filma tvrde da su vojnici Vermahta, u maju 1940. godine, uspeli da osvoje Poljsku uglavnom zahvaljujući dejstvu Pervitina, psihostimulansa koji izaziva euforiju.

Pervitin je 1938. godine proizvela farmaceutska kompanija „Temmler Werke GmbH“. To je bila rana verzija onoga što je danas poznato pod kolokvijalnim imenom „kristal met“. U početku, Pervitin je davan pilotima Luftvafea, kako bi im sprečio umor i dao dodatnu energiju.

Tokom napada na Poljsku, nemački vojnici su bili u stanju da se bore i da marširaju 10 dana, prosečno 35 kilometara na dan, upravo zbog Pervitina koji su imali u organizmu. Nemačka pobeda nad britanskim trupama kod Dankirka uglavno je bila posledica uzimanja Pervitina, a do invazije na Sovjetski Savez, krajem juna 1941. godine, stotine hiljada vojnika je uzimalo tu drogu.

Između 1939. i 1945. godine, nemačke trupe su potrošile oko 200 miliona tableta Pervitina.

Naučnici iz Udruženja lekara Nemačke su dokazali da su nacisti koristili i stimulans baziran na kokainu, koji je davan borcima na prvoj liniji fronta, a koji je prethodno bio testiran na logorašima.

Savezničke snage, koje su se do tada oslanjale samo na kofein, nemačko „tajno oružje“ su otkrile kada su Britanci, na jugu Engleske, oborili jedan nemački avion. U avionu su pronašli Pervitin.

Tada su Saveznici odlučili da počnu da snabdevaju svoje trupe sličnim stimulansom, amfetaminom Benzedrinom. Nadali su se da će taj preparat za inhaliranje poboljšati učinak vojnika, kao i da će biti od pomoći kod sprečavanja posttraumatskog stresa, od koga je patila trećina savezničkih vojnika.

Američke trupe koje su se protiv Vermahta borile u Severnoj Africi 1942. godine, Benzedrin su dobijale po naređenju vrhovnog komandanta savezničkih snaga generala Dvajta Ajzenhauera.

Britanskim snagama u Severnoj Africi Benzedrin je davan tokom bitke kod El Alamejna, koja je okončana uspešnom pobedom trupa pod komandom generala Bernarda Montgomerija.

Po okončanju Drugog svetskog rata, Benzedrin i Pervitin su klasifikovani kao dijetetski preparati i „popravljači“ raspoloženja. Koristile su ih i promovisale brojne slavne ličnosti, među kojima i legendarna glumica Merilin Monro i slavni pisac Džek Keruak.

Izvor: B92.net