PARKIRAJTE POVOLJNO I SIGURNO

Beogradski aerodrom Nikola Tesla je najveći aerodrom u našoj zemlji, sa rastućim brojem putnika iz godine u godinu. Kao veoma važno čvorište vazdušne saobraćajne mreže u ovom delu Evrope, aerodrom u Beogradu putnike prevozi ka više od 90 svetskih destinacija, uz ponudu brojnih svetskih avio-kompanija.

 

Aerodrom Nikola Tesla ima dva terminala, tranzitnu zonu i šest najsavremenijih avio mostova, koji su u rad pušteni 2005. godine. Beogradski aerodrom je od 2018. godine koncesijom preuzela međunarodna kompanija “Vinci”, a ukupan kapacitet aerodroma, kada su u pitanju putnici, iznosi više od pet miliona putnika.

avion u retrovizoru automobila

Aerodrom koji postoji od 1962. godine smešten je u Surčinu, a danas predstavlja funkcionalan, savremeno opremljen prostor koji odgovara rastućim potrebama i kapacitetima. Ogroman broj turista koji svake godine prodefiluje aerodromom povećava standarde na koje beogradska vazdušna luka treba da odgovori. 

Jedan od takvih zahteva predstavlja i dolazak na aerodrom automobilom, odnosno povoljna cena parkinga na aerodromu, koja u velikoj meri određuje da li će neko doći na aerodrom u sopstvenoj režiji. U nastavku teksta predstavljamo sve što treba da znate o parkingu na aerodromu u Beogradu.

Parking na aerodromu Nikola Tesla

Tokom prošle godine, broj putnika na beogradskom aerodromu je premašio cifru od 5 i po miliona putnika, a najtraženiji letovi su bili okrenuti dobro poznatim destinacijama u Evropi, poput Beča, grčkih letovališta ili alpskih skijaških destinacija. Samim tim, rastući broj putnika je doveo i do porasta potrebe za parking kapacitetima.

Parking na aerodromu Nikola Tesla postoji u varijanti otvorenog i natkrivenog parking prostora. Beogradski aerodrom ima komercijalni parking, parking za zaposlene i garažu. 

Ispred samih terminala je dozvoljeno samo kratko zadržavanje, pa je tako dolazak na aerodrom sopstvenim prevozom poželjan uz ostavljanja automobila na nekom od parkinga u blizini aerodroma.

avioni na pisti

Otvoreni P1 aerodrom parking

Kada je u pitanju beogradski aerodrom parking prostor P1 je najveća otvorena površina na kojoj možete da parkirate vaše vozilo. Nalazi se prekoputa aerodromske zgrade, kapacitet ovog parkinga je 478 mesta i dostupan je 24h dnevno. Cena parkiranja po započetom satu iznosi 100 dinara, a ovo je ujedno i najveći otvoreni parking prostor na beogradskom aerodromu.

Ovaj aerodrom parking na otvorenom se sastoji od dva nivoa. Prvi deo se nalazi pored prilazne saobraćajnice, dok je drugi nivo niži i nalazi se u smeru prema “C” sekciji terminala, u blizini hola terminala. 

Manji otvoreni parking aerodrom P7

Kada je u pitanju manji otvoreni parking aerodrom se nalazi na udaljenosti od nekih 300 metara. Sam aerodromski parking prostor je prekoputa Robno-carinskog magacina. Kapacitet ovog parkinga iznosi 196 parking mesta, i takođe je dostupan 24 časa dnevno. 

Dnevna karta parkiranja iznosi 800 dinara, a mesečna cena karte je 5000 dinara. Ipak, ovo važi za putnička vozila uz prethodno zaključenje ugovora, ali je ovo podležno promenama pa je potrebno dodatno se informisati.

Uz ovaj manji otvoreni parking aerodrom nudi mogućnost parkiranja na duži vremenski period, a sama cena se obračunava po svakom započetom danu, ukoliko planirate da svoje vozilo ostavite na više dana. 

Sam parking prostor je ograđen, na ulazi se nalazi rampa i kućica za carinika, koja je otvorena svakog dana u periodu od 6 – 22h. Automobil je moguće ostaviti i van tog vremena, jer rampa ostaje podignuta.

Garaža – natkriveni deo za parkiranje na aerodromu

Garaža je natkriveni deo za parkiranje na aerodromu i od aerodromske zgrade je udaljena oko 150 metara. Ovaj prostor ima kapacitet od 528 parking mesta, od kojih je 5 parking mesta rezervisano za osobe sa invaliditetom. Prilikom ulaska na sam ovaj aerodromski parking je poželjno kod sebe imati fotokopiju saobraćajne dozvole i lične karte.

Garaža je dostupna 24h dnevno, dok cena parkiranja iznosi 65 dinara po započetom satu, ili 3.965 dinara za sedmodnevno parkiranje. Svaka od ovih cena je podložna promeama od strane aerodrom parking servisa. Korisnik stiče pravo na sedmodnevno parkiranje nakon neprekidnog parkiranja vozila u trajanju od 61 sata. 

Privatni parking na beogradskom aerodromu

Parking na beogradskom aerodromu je, kao što smo već pomenuli, poslednjih godina postao jedna od rastućih potreba usled velikog broja putnika. Turizam naše zemlje je u velikoj meri baziran na avio letovima, pa su i inovacije u i oko samog aerodroma postale neodvojiv deo daljeg razvoja vazdušnog saobraćaja. 

Privatni parking na beogradskom aerodromu predstavlja drugu opciju, koja ne spada u zvaničnu ponudu aerodroma Nikola Tesla, a koja je rezultat te rastuće potrebe za parking mestima

Profesionalna usluga, bezbednost vozila i brojne pogodnosti za korisnike privatnih parking usluga nameću se kao deo ponude koja nudi konkurenciju zvaničnom parking servisu aerodroma Nikola Tesla.

Brojne privatne firme nude usluge parkiranja, uz ponude koje uključuju besplatan prevoz od parking mesta do terminala, pogodnosti poput pranja vozila za verne korisnike privatnog parkinga ili profesionalne čuvare koji bezbednost parkinga podižu na viši nivo. Ovakve usluge se nude i na savremen način, rezervisanjem preko društvenim mreža, uz stalnu korespondenciju sa pružaocima usluge.