INOVACIJE U NASTAVI

Učitelj iz Leskovca Zoran Ilić jedan je od 3 predstavnika iz Srbije koji će se boriti za titulu najboljeg edukatora na svetu, a za ovo priznanje kandidovali su ga inovativni pristup koji koristi, kao i projekti na kojima je radio, poput „Kuće veština“.

 

Ilić, koji predaje u Osnovnoj školi „Svetozar Marković“, kaže da je kandidatura samo dokaz da je ono što radi dobro i da će, bez obzira na ishod, nastaviti tim putem.

učitelj iz leskovca

Mene lično su kandidovali moji projekti kao što je Smotra scenskog učiteljskog stvaralaštva, Filmski festival i edukacioni kamp „Kref“ i „Kuća veština“ na koju sam posebno ponosan. Tu su i drugi projekti u oblasti kulture, socijalne zaštite i obrazovanja – kaže Ilić.

Pobeda na globalnom nivou donela bi mu novčanu nagradu, a ukoliko osvoji nagradu nastaviće sa razvijanjem programa u „Kući veština“ – mestu na kome se mališani sa posebnim potrebama druže i razvijaju svoje talente i koje okuplja nadarene školarce iz Jablaničkog okruga.

– Sama nagrada bi mi pomogla da sve to bude na većem nivou po svim merilima, ali ako ona izostane, sigurno neću stati, jer sve ovo nisam ni započeo zbog nje – kaže Ilić.

Leskovačkog učitelja predložilo je Udruženje „Živojin Mišić“, srpski predstavnik Varkey fondacije, koja organizuje dodelu priznanja. Inače, kandidati za ovo priznanje mogu biti samo edukatori koji su u prethodnih 5 godina bili proglašeni za jednog od najboljih u Srbiji.

Za mesto među srpskim predstavnicima borilo se njih 69, a pored Ilića, u konkurenciji su i nastavnica engleskog jezika iz Beograda Ivana Kovačević i nastavnik engleskog iz Paraćina Borko Petrović.

– Jedan kandidat od nas troje može ući u uži krug finalista. To je top 50 kandidata iz celog sveta. Da li će nekom od nas to poći za rukom, saznaćemo u decembru ove godine, dok će proglašenje dobitnika GTP biti u martu u Dubaiu – kaže ovaj učitelj iz Leskovca.

Dobitnik „Global teacher prize“ biće proglašen marta 2020. godine. Ovo priznanje dodeljuje se već 5 godina, a ideja organizatora je da pohvale i ohrabre nastavnike koji uvode novine u obrazovanju.

Izvor: Južne vesti