BOMBA UGLJENIH HIDRATA

Jesti beli hleb spada u naviku koju ne treba sebi dozvoljavati, ali se obično teško navikavamo na neke druge vrste hleba ili čak na odstranjivanje ove namirnice iz ishrane.

 

Hleb je mnogima omiljena namirnica bez koje ne mogu zamisliti dan. Međutim, isto tako, ova bomba od ugljenih hidrata dolazi u mnogo različitih oblika od kojih su neki štetni za naše telo i liniju, dok drugi zaslužuju samo reči hvale.

jesti beli hleb

Šta će se dogoditi s vašim telom ako u potpunosti prestanete jesti beli hleb?

1. Izgubićete kilograme uzrokovane vodom

Hleb je prepun ugljenih hidrata, a naglo izbacivanje ovih jedinjenja iz prehrambenih navika na vašem telu se primećuje gotovo trenutno i to u obliku gubitka kilograma. Međutim, nije reč o instant mršavljenju već o gubitku vode koja se nakuplja u telu.

Telo skladišti ugljene hidrate u obliku glikogena, mlečne kiseline koja sakuplja vodu. Svaki gram ugljenih hidrata zadržan u telu, u telu zadržava i veže tri do četiri puta više vode od svoje težine.

2. Nećete više stalno biti gladni

Prerađeni ugljeni hidrati, kakvih je prepun beli hleb, u vašem organizmu uzrokuju nagli porast i skok šećera u krvi koji potom vrlo brzo pada. Ove lude promene mozgu šalju nejasne signale koji povećavaju osećaj gladi i žudnju za hranom zbog čega se gojimo.

Ipak, to ne znači da iz vaše ishrane morate u potpunosti izbaciti hleb, već da prazne kalorije i beli hleb zamenite onim napravljenim od celovitih žitarica koje regulišu i balansiraju šećer u krvi.

3. Energija će vam porasti, a probava poboljšati

Za razliku od integralnog ili crnog, beli hleb ne sadrži vlakna koja su prekopotrebna za normalan rad creva i probave. Takva hrana uzrokuje zatvor i probleme s probavom.

Nakon što izbacite beli hleb iz menija i u svakodnevnu ishranu uvrstite celovite žitarice, probava započinje normalan i olakšan rad.

Isto tako, ugljeni hidrati su hrana i gorivo za mozak. Ako je ono kvalitetno, mozak radi normalno, bez smetnji, ali ako hrana za mozak nije zdrava, telo reaguje negativno i onda se pojavljuje osećaj malaksalosti i umora.

Izvor: Zadovoljna.hr