PERFEKTAN RAD CREVA

Određena pravila za lakšu probavu mogu se izdvojiti i njih bi trebalo da se pridržavaju svi oni koji ima određenih tegoba sa radom creva, tačnije tegoba sa zatvorom koji danima ne prolazi.

 

Patite li duže vreme od zatvora, u rešavanju tog neugodnog problema može vam pomoći i sledećih 6 saveta kako da na prirodan način pokrenete probavu, odnosno poboljšate rad creva.

pravila za lakšu probavu

Osobe s viškom kilograma trebalo bi da slede samo pravila za lakšu probavu pod brojevima 4, 5 i 6.

1. Povećajte količinu ulja u ishrani

Da bi creva pravilno radila, odnosno da biste pospešili probavu ishrana mora da sadrži što više zdravih prirodnih ulja kojima obiluju, na primer, orašasto voće, semenke i avokado.

2. Izbegavajte suvu hranu

Kako bi se lakše probavila, suvoj hrani treba više vlage koju će uzeti iz vašeg organizma. Stoga jedite hranu koja je prirodno vlažna i kuvana, ali ne sua. Najgora hrana za spora creva su pirinčani keks, keks od raži, kokice, suvo voće, granola, musli i slično.

3. Izbegavajte sirovu hranu

Ishrana koja se bazira na termički neobrađenoj hrani vrlo je zdrava, ali su za njenu probavu potrebni posebni enzimi, drukčiji od enzima koji služe za probavljanje termički obrađene hrane.

Stoga se dobro informišite o sirovom načinu ishrane, a ako vam je probava i dalje spora, napravite pauzu od suve hrane do leta, jer se tokom toplog vremena organizam lakše privikava na sirove namirnice.

4. Očistite organizam

Za one s viškom kilograma i sporom probavom preporučuje se čišćenje organizma. Za to je potrebna jaka volja, pa nije naodmet u tom procesu osloniti se na blisku osobu koja će vas dodatno motivisati ili da zajedno pristupite čišćenju organizma.

Popularan način čišćenja organizma jeste da jedan ili dva dana pijete samo sok koji ćete napraviti sami od svežeg voća i povrća. Drugi je način da jedan dan u nedelji pijete samo vodu i ne jedete nikakvu čvrstu hranu. Ako želite da pojednostavite čišćenje, praktikujte ga uvek istog dana u nedelji.

5. Izbegavajte hleb, testeninu i ovsene pahuljice

Ovo je teška hrana koja usporava rad creva i tako podstiče debljanje. Stoga jednostavne ugljene hidrate, koji nas „podmuklo“ napune kratkotrajnom energijom koja brzo nestane pa budemo letargični, zamenite žitaricama celog zrna (whole grain).

6. Jedite više „whole grain“ žitarica

One su složeni ugljeni hidrati koji nas dugoročno obezbede energijom, a sagorevaju se postupno. Celovite žitarice su kinoa, ječam, proso, amarant, ovas i pirinač, ali njegova zdrava varijanta kojoj je potrebno duže vreme da se skuva, oko dvadeset minuta.

Izvor: Zadovoljna.hr