VIŠE OD 19 SATI

U planu australijskog avioprevoznika Kvantas je da uvede najduži putnički let na svetu koji će bez prekida trajati duže od 19 sati.

 

Najduži komercijalni putnički let na svetu trenutno je onaj Singapur erlajnsa kojim se od aerodroma Njuark u Njujorku do Singapura stiže za oko 18 sati i 45 minuta, a australijski avioprevoznik Kvantas planira da uvede i direktnu putničku liniju koja bi bila prva čiji bi let trajao duže od 19 sati.

najduži putnički let

Ipak, pre nego što ukrcaju prve putnike na ovako dug let, u Kvantasu su odlučili da ispitaju kako će tako dugo putovanje uticati na zdravlje i dobrobit njihovih putnika. Tako su osmislili test i organizovaće tri probna leta aviona Boing 787-9 Drimlajner od Njujorka i Londona do Sidneja prevoziti svoje zaposlene.

Pritom će im naučnici sa Univerziteta Monaš u Melbournu meriti moždane talase, beležiti podatke o njihovoj budnosti, a meriće im i nivo melatonina, hormona odgovornog za regulisanje ciklusa spavanja, pre, tokom i nakon leta.

Na tri ovakva eksperimentalna leta, planirana za oktobar, novembar i decembar, biće smešteno po 40 putnika koji će poslužiti kao ispitanici u ovoj studiji.

Ako se pokaže da ovakav način putovanja nema značajan uticaj na zdravlje, Kvantas planira da u redovno poslovanje do 2022. ili 2023. godine uvede nekoliko linija s neprekidnim letovima dužim od 19 sati. Primarno će to biti linije koje će povezivati Njujork i London sa Sidnejem, Melburnom i Brisbejnom.

Direktni letovi na ovako dugim relacijama biće skuplji od onih sa presedanjem u Dubaiju ili Singapuru, tako da će primarno biti namenjeni poslovnim ljudima koji su spremni da plate više kako ne bi izgubili dodatno vreme čekajuci na sledeći let.

Naučnu studiju o uticaju 19-satnog putovanja na ljude sufinansira i australijska vlada.

Izvor: SeeBiz.eu